latinica  ћирилица
01/10/2022 |  17:29 ⇒ 17:41 | Аутор: СРНА

Матицин: МОК крши олимпијска начела

Русија је оптужила предсједника Међународног олимпијског комитета Томаса Баха за кршење олимпијских начела изјавом да би руским спортистима могло бити дозвољено да се врате на такмичења под условом да се јавно изјасне против руске оружане интервенције у Украјини.
MOK (фото:EPA-EFE/LAURENT GILLIERON) -
MOK (фото:EPA-EFE/LAURENT GILLIERON)

Руски министар спорта Олег Матицин рекао је да зарад учешћа на Олимпијским играма не би требало захтјевати од спортиста да постану издајници.

- Главни задатак МОК-а је да омогући спортистима једнак приступ Олимпијским играма, без обзира на њихове ставове и вјеру, традицију и држављанство. Бахова најновија изјава је противна олимпијским начелима - рекао је Матицин.

Он је навео да ће Русија наставити да разговара са МОК-ом, који ће, како се нада, промјенити своје ставове.

Предсједник Руског рвачког савеза Михаил Мамиашвили рекао је да Олимпијске игре "немају начелан став да неко мора да буде издајник".

- Шта значе ове Бахове ријечи? Да сада морамо да осудимо наш народ, нашег предсједника, нашу земљу? Које је значење његових ријечи? Какав је то избор? - упитао је Мамиашвили.

МОК је раније препоручио свим спортским савезима да уклоне са такмичења спортисе из Русије и Бјелорусије због оружане интервенције у Украјини која је почела 24. фебруара.