latinica  ћирилица
01/10/2022 |  17:33 ⇒ 17:34 | Аутор: СРНА

Ли: Снажно се супротстављамо спољном мијешању

Кинески премијер Ли Кећијанг рекао је да Пекинг улаже напоре у сарадњи са другим земљама како би одговорио на глобалне изазове и промовисао мир, стабилност, развој и просперитет у свијету.
Кина (фото:EPA-EFE/MIGUEL CANDELA) -
Кина (фото:EPA-EFE/MIGUEL CANDELA)

Ли је на пријему у Пекингу, поводом Дана државности Кине, нагласио да се Пекинг снажно супротставља сепаратистичким потезима који позивају на независност Тајвана и спољном мијешању и да промовише миран развој односа у Тајванском мореузу.

Он је навео да је ова година значајна у развоју Кине и да је земља, суочена са сложеним и изазовним развојем догађаја како унутра тако и споља, напредовала под снажним вођством Централног комитета Комунистичке партије са Си Ђинпингом на челу.

Ли је навео да ће Комунистичка партија ове године одржати 20. Национални конгрес и истакао кључни значај тог догађаја.

Он је позвао на још чвршће окупљање око Централног комитета Комунистичке партије.

Пријем је организовао Кинески државни савјет поводом прославе 73 године од оснивања Народне Републике Кине.

Пријему су присуствовали лидери Комунистичке партије Кине и читав државни врх – Си Ђинпинг, Ли Кећијанг, Ли Џаншу, Ванг Јанг, Ванг Хунинг, Џао Леђи, Хан Џенг и Ванг Ћишан, као и близу 500 гостију из земље и иностранства, преноси агенција Синхуа.

Данас је Национални дан Кине или Дан државности. Након побједе у ослободилачком рату под руководством Комунистичке партије Кине, бивши кинески предсједник Мао Цетунг је 1. октобра 1949. године на тргу Тијенанмен прогласио оснивања Народне Републике Кине.

Од тада се 1. октобра сваке године прославља Дан државности.

Широм Кине, укључујући главни град Пекинг, одржане су церемоније подизања заставе у част Дана државности.

Церемонија подизања заставе одржана је и на Тргу Тјенанмен, у присуству више хиљада грађана, међу којима је био велики број дјеце.