latinica  ћирилица
01/10/2022 |  19:40 ⇒ 02/10/2022 | 07:09 | Аутор: РТРС

У БиХ изборна тишина (ВИДЕО)

Мање од 12 часова дијели нас од почетка избора. Од јутрос је на снази изборна тишина, која ће трајати до затварања биралишта.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Од 7.00 часова биће отворено 5.903 бирачка мјеста. На четири гласачка листића грађани ће бирати између 7.258 кандидата и 127 политичких субјеката.

Право гласа има више од 3,3 милиона грађана.

Биралишта су спремна. Објекти преуређени, гласачки материјал дистрибуисан од општинских и градских комисија до бирачких мјеста, или припремљен и запакован чека мобилне тимове!

- Предсједник оставља бирачки материјал у простору, да ли је то учионица или приватни простор, закључава простор, кључ у руку, иде кући, а полицајац остаје на сваком бирачком мјесту да дежура до ујутро - изјавио је Раде Драшко из ОИК Источна Илиџа.

Од 7.00 до 19.00 часова грађани ће моћи да гласају за политичке представнике на 518 функција у БиХ.

Сваки гласач добиће по четири листића.

У Српској, гдје право гласа има више од 1,2 милиона становника, бира се члан Предсједништва БиХ, предсједник Српске и два потпредсједника, 83 посланика у Народној скупштини и 14 од укупно 42, у Парламенту БиХ.

У ФБиХ умјесто предсједника и потпредсједника чији је избор накнадан и индиректан, четврти листић резервисан је за кантоналне скупштине.

За грађане чије је кретање ограничено, резервисани су мобилни тимови, њих 352 или најмање један при свакој локалној комисији.

- На терену не постоји ниједан значајнији проблем који би могао угрозити изборни процес на дан избора у недјељу 02. октобра - рекао је предсједник ЦИК БиХ Суад Арнаутовић.

Или ипак, извјесно је већ, постоји. Бригу како ће гласати обољели од вируса корона ЦИК је препустио локалној администрацији.

За разлику од посљедњих избора, када су постојале инструкције на папиру, па опет хиљаде бирача тада обољелих од вируса корона остало без права гласа, овај пут нема ни папира.

А ријетке су и општинске или градске комисије, које су самоиницијативно мобилне тимове прилагодиле регистрованим и могућим ковид пацијентима.

Зато је ЦИК додатну пажњу усмјерио на бираче из иностранства. За њих 6.700 који су се пријавили за гласање у амбасадама и конзулатима, овај пут резервисана је 21 локација у чак 15 држава.

Увећање биљежи и изборна администрација и посматрачи. Њих укупно 110.000 пратиће процес.

- Надамо се да ће овај изборни дан вјероватно имати најбоље претпоставке икада да избори буду, бар што се тиче изборног дана, слободни и поштени јер имамо низ унапређења - поручио је Дарио Јовановић из "Под Лупом".

Најзначајнија – обавезан печат и потпис овлашћеног лица на гласачком листићу. У супротном биће неважећи. Затим положај гласачке кутије, отвором окренуте према бирачком одбору, и помоћ другог лица при гласању само неписменим и слијепим особама, али не и старијим бирачима који се тешко сналазе на комплексним гласачким листићима.

Да ли ће то умањити евентуалне изборне манипулације или закомпликовати процес гласања искусићемо већ у првим сатима изборног дана.

Бирачима остаје обавеза да на биралишта понесу један од идентификационих докумената издатих у БиХ – личну карту, возачку дозволу или пасош. И да претходно провјере на ком бирачком мјесту могу да гласају - на веб страници ЦИК-а уносећи своје податке или слањем СМС поруке.

Прве резултате изборног процеса који ће, према процјенама коштати око 12 и по милиона марака, изборна администрација најављује сат или два након затварања бирачких мјеста.