latinica  ћирилица
01/10/2022 |  19:56 ⇒ 02/10/2022 | 07:17 | Аутор: РТРС

Гас из бродске рафинерије све траженији на домаћем тржишту (ВИДЕО)

Гас из Рафинерије у Броду све је траженији на тржишту Републике Српске и ФБиХ, јер многи привредни потенцијали прелазе на овај енергент.
Рафинерија Брод - Фото: РТРС
Рафинерија БродФото: РТРС

Стратешки значајно посторојење за производњу компримованог гаса, инсталирано прије годину, у пуном је погону.

Тако се Рафинерија приближава цифри од два милиона кубних метара испорученог гаса.

Компримовани гас точи се у специјална возила и отпрема до потрошача. Капацитет једне пошиљке је 5.000 кубних метара, а свакодневно се у бродској рафинерији точе најмање четири камиона.

Анатолиј Караљус, генерални директор Рафинерије нафте Брод, каже да неки клијенти долазе са својим возилима и одвозе гас, док се некима испоручује возилима Рафинерије.

Поручује да ово постројење ради у пуном капацитету и да су потписани уговори за испоруку гаса, те да гас несметано добијају.

Гас Рафинерије Брод доступан је и у малопродаји за моторна возила. Потражња му расте у домаћој привреди, јер мазут из дана у дан поскупљује. То је један од разлога због кога ће Рафинерија уља у Модричи од октобра цијелу производњу заснивати на гасу. Инвестирали су у уградњу нове котловнице која је спремна за почетак рада.

Кирил Ткачев, генерални директор Рафинерије уља Модрича, рекао је да су радници успјешно положили стручну обуку за одржавање гасне котловнице и гасних инсталација.

У Рафинерији кажу да је снабдијевање гасом редовно и да ће сви потписани уговори бити испоштовани.

Караљус је нагласио да наредне године планирају да потпишу још неколико уговора за испоруку гаса, јер је овај енергент веома тражен у Републици Српској.

Ткачев је навео да је предност кориштења гаса и то што је еколошки прихватљив енергент, јер има мању емисију у околини, а повољнија му је и цијена.

То ће Рафинерији уља омогућити уштеду енергента најмање 30 одсто. Котлови на гас имају већи капацитет искориштености уз мању потрошњу енергента. С обзиром на енергетску кризу, очекује се још већа потражња за гасом. Рафинерија уља оспособила је тим и посебно одјељење које привредницима, који се одлуче да пређу на овај енергент, омогућава бесплатну експертизу опреме, инсталирање, па и инвестирање у опрему. То ће будућим корисницима олакшати прелазак на гас.