latinica  ћирилица
02/10/2022 |  06:40 ⇒ 06:41 | Аутор: ТАНЈУГ

У Бугарској парламентарни избори

У Бугарској се данас одржавају парламентарни избори, четврти за мање од двије године.
Избори (Фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Избори (Фото: Илустрација)Фото: РТРС

Према подацима агенција за испитивање јавног мњења, бугарска странка десног центра Грађани за европски развој Бугарске (ГЕРБ) повећала је предност у односу на свог главног ривала, реформистичку партију Настављамо промјене (ПП), пренио је Ројтерс.

Очекује се да ће избори довести до расцјепканог парламента са највише осам политичких партија, показују истраживања јавног мњења која су спровели Алфа рисерч, Тренд и Галуп интернешенел.

Ниједна партија неће имати већину, што ће значити да ће се водити тешки преговори о формирању владајуће коалиције, наводи се у анкетама.

ГЕРБ, странка бившег дугогодишњег премијера Бојка Борисова, чија је владавина окончана у априлу 2021. због незадовољства јавности због, како наводи Ројтерс, укорењене корупције, има подршку између 25 процената и 26 процената, што је пораст у односу на 22,7 одсто колико је добила на посљедњим изборима у новембру.

Подршка ПП партији, коју предводи Кирил Петков, чија је реформска влада срушена у јуну послије само шест мјесеци, пала је на око 16,5 одсто са 25,7 процената, када је побиједила на посљедњим ванредним изборима.

Петков је заузео чврст став против Русије.

Галуп интернешенал и Алфа рисерч предвиђају да ће етничка турска партија Покрет за права и слободу (МРФ) заузети треће мјесто са 12 до 13 процената, испред ултранационалистичке и проруске партије Препород, којој се предвиђа 11 до 13 одсто.

Будући савезници Петкова - љевичарска Бугарска социјалистичка странка и десничарска Демократска Бугарска, имају подршку од око 9,0 процената до 10 процената и 7,6 одсто до 8,4 одсто, показују истраживања јавног мњења уочи избора.

Још двије партије - конзервативна странка Бугарски успон и популистичка партија Има такав народ (ИТН) - вјероватно ће прећи праг од четири одсто освојених гласова за улазак у парламент, јер се очекује ниска излазност, показују истраживања.