latinica  ћирилица
02/10/2022 |  11:14 ⇒ 18:52 | Аутор: РТРС

Екипе РТРС-а широм Српске прате изборни дан (ВИДЕО)

Екипе РТРС-а широм Српске прате изборни дан. Данашњи избори одржавају се према нешто другачијим правилима у односу на раније изборне циклусе.
Гласање - Фото: РТРС
ГласањеФото: РТРС

Свих 266 биралишта на подручју Бањалуке, отворено је јутрос на вријеме, осим једног који је отворен са закашњењем. Право гласа има 194.193 бирача.

Од 2.140 биралишта у Српској, јутрос на вријеме није отворено њих седам. Ријеч је о по једном бирачком мјесту на подручју Приједора, Зворника и Бањалуке, и четири бирачка мјеста на подручју Бијељине.

Неправилности су откривене у мјесту Хоџићи код Новог Града. Пронађени су означени гласачки листићи па је Општинска изборна комисија смијенила бирачки одбор у мјесту Хозићи, Гласање није почело.

Бирачка мјеста на подручју Добоја , Брчког, Зворника, Вишеграда, Лакташа, али и многих других градова и општина у Српској, отворена су на вријеме.

Кашњење од пола сата, из техничких разлога, забиљежено је на по једном бирачком мјесту у општинама Зворник и Осмаци, па ће гласање на овим бирачким мјестима, бити продужено за пола сата.И у Костајници се каснило са отварањем два бирачка мјеста а у Челинцу на једном биралишту.

Биралишта су отворена у Билећи, Кнежеву, Мркоњић Граду и Добоју.

Данашњи избори се одржавају према нешто другачијим правилима у односу на раније изборне циклусе. Окретање отвора кабине према члановима бирачког одбора, а не према зиду као што је до сада био случај, печаћење и потписивање сваког гласачког листића, помоћ приликом гласања слијепим и неписменим уз потврду, новине су које ће допринијети да буду поштенији и правичнији.

- Галсачки листић се овјерава печатом и лице које га издаје мора се потисати својеручним потоисом. Листићи којима буде недостајао или потпис или печат биће проглашени неважећима. И листићи сада имају водени жиг као идентификацију - рекла је предсједница бирачког мјеста ОШ "Георги Стојков Раковски" Наташа Семиз.

Оно што је константа јесте да бирач приликом гласања на увид мора показати документ за идентификацију: личну карту, возачку дозволу или пасош.

Биралишта су отворена до 19 часова.