latinica  ћирилица
02/10/2022 |  12:42 ⇒ 17:04 | Аутор: РТРС

МУП: Преглед инцидената у изборном дану на подручју Републике Српске

Штаб Министарства унутрашњих послова Републике Српске "Избори 2022" прати и предузима мјере и радње у циљу одржавања повољне безбједносне ситуације у Републици Српској на дан Општих избора у БиХ, саопштено је из МУП-а.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

Преглед инцидената на подручју Републике Српске за дан 02.10.2022. године у временском периоду од 07,00 часова до 11,00 часова:

-У 07,50 часова путем телефона у Полицијску станицу Козлук обратио се полицијски службеник и пријавио да му се на бирачком мјесту у насљу Пађине обратио Г.Г. и пријавио предсједника бирачког мјеста Пађине А.С. да му дана 02.10.2022. године око 06.15 часова, приликом пребројавања изборног материјала није дозволио да присуствује истом као посматрач, те да је из тог разлога физички и вербално насрнуо на њега. О наведеном обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бијељина који је саопштио да нема елемената кривичног дјела.

- Полицијској управи Приједор у 07,00 часова, пријављено је да бирачко мјесто у мјесту Хозићи, општина Нови Град није отворено на вријеме. На бирачко мјесто упућен полицијски службеник и предсједник Општинске изборне комисије. На наведеном гласачком мјесту је од стране посматрача Ј.Ј. примјећен у двије кутије одређени број попуњених гласачких листића. Предсједник Општинске изборне комисије смијенио је бирачки одбор, обавијестио ЦИК, а о догађају је обавјештен и тужилац Окружног јавног тужилаштва Приједор који се изјаснио да се ради о кривичном дјелу "Изборна превара" и наложио да се лише слободе чланови бирачког одбора. Полицијски службеници су на основу наведеног лишили слободе И.Џ., Р.Х., И.М., Е.В. и С.Х.. Гласачко мјесто Хозићи оезбјеђено је од стране полицијског службеника, а спорни гласачки листићи су увиђајем одузети.

- У 07,30 часова од стране предсједника изборног мјеста у ОШ "Свети Сава", општина Источно Ново Сарајево пријављено да је лице В. Ј. на поменутом изборном мјесту покушало да снима наочарама за снимање непознате марке. Наведени предмет је привремено одузет од стране полицијских службеника ПС Источно Ново Сарајево. О свему наведеном обавјештен дежурни тужилац ОЈТ Источно Сарајево која ће се о квалификацији догађаја накнадно изјаснити.

- У 09,30 часова пријављено да је у улици Друге Сарајевске бригаде, мјесто Војковићи, општина Источна Илиџа лице С. М. наочалима за снимање снимио изборни листић који му је од стране изборне комисије одузет. Лицу су у ПС Источна Илиџа одузете наочале те је о свему наведеном обавјештен дежурни тужилац која ће се о квалификацији догађаја накнадно изјаснити.

-У 09,35 чaсoвa у ПС Jaњa пријављено да је у мjeсту Чeнгић, Град Бијељина у 09,30 дoшлo дo свaђe измeђу пoсмaтрaчa Г.Д., С.J. и M.T., сви из Чeнгићa у вeзи нaчинa глaсaњa стaрих лицa, гдje je oмeтaн нoрмaлaн тoк глaсaњa. Нaкoн изрeчeнoг упoзoрeњa oд стрaнe Прeдсjeдникa бирaчкoг мjeстa, нaстaвљeнo je сa нoрмaлним глaсaњeм кoje зa вриjeмe нaвeдeнoг дoгaђaja ниje прeкидaнo.

- У 10,26 часова на бирачком мјесту у ОШ ''Свети Сава'' у Добоју, дошло је до препирке између чланова бирачког одбора. Након тога на исто бирачко мјесто дошао је Б.М. и почео са нарушавањем јавног реда и мира виком и галамом, те се удаљио у непознатом правцу. По наведеном поступили полицијски службеници ПС Добој 1, који ће по проналаску лица Б.М. истог санкционисати по члану 7. Закона о јавном реду и миру. 

-Око 10,35 часова ПС Зворник запримила је пријаву да су посматрачи испред једне политичке партије дошли испред зграде Градске Управе Зворник и побацали акредитације посматрача. Обавијештен дежурни тужилац ОЈТ Бијељина који је саопштио да се изврши увиђај без тренутне квалификације догађаја.

-У 10.25 часова у ПС Бијељина 1 приступила је З.Н. из Бијељине, која је поднијела писмену пријаву у име градског одбора једне политичке странке, а коју је потписао предсједник Градског одбора Т.С. у којој наводи да су лица Р.П. и непознато лице у просторијама ауто-праонице која се налази улици преко пута ОШ "Кнез Иво од Семберије" давали новчану накнаду гласачима који су одређени за гласање на бирачким мјестима која се налазе у наведеној ОШ. По наведеној пријави поступају рад полицијски службеници ПУ Бијељина који су обавијестили дежурног тужиоца ОЈТ Бијељина који је наложио да се узме писмена изјава од подносиоца пријаве на све околности наведене у пријави због утврђивања свих чињеница. Рад по пријави у току.

Због одржавања општих избора, локације за издавање личних докумената МУП-а Републике Српске (реферати личних карата, пребивалишта, боравишта и ЈМБ, укључујући аквизицију) раде данас, 02. новембра до 19,00 часова.

- У циљу предузимања безбједносних мјера и радњи поводом одржавања општих избора на подручју БиХ, министар унутрашњих послова Републике Српске донио је наредбу о забрану превоза експлозивних материја у друмском саобраћају од 02.10.20202. године од 00,00 до 03.10.2022. године до 06.00 часова - додаје се у саопштењу.

Министарство у сједишту, полицијске управе и полицијске станице за наведени дан неће издавати одобрења за превоз експлозивних материја. У истом временском интервалу на подручју Републике Српске забрањен је и саобраћај за теретна моторна возила преко 3,5 тоне укупне масе.