latinica  ћирилица
02/10/2022 |  13:37 ⇒ 13:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Притисци на Србију сразмјерни лицемерју великих сила

Предсједница Владе Ана Брнабић казала је данас да је притисак који Србија трпи директно сразмјеран степену лицемерја великих сила које нас притискају.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC)

Брнабић је, приликом обиљежавања Дана сјећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Јајинцима, казала да су изазови са којима се Србија данас суочава страховити.

- Повеља УН и принципи међународног права чували су мир у свету. Њихово гажење у случају Србије, то је тада било јасно свима који су жељели то да виде, отворило је Пандорину кутију, а селективно тумачење принципа међународног права довело је свијет тамо гдје смо данас - рекла је Брнабић.

Навела је да се Србија не стиди да политику привржену принципима слободе искаже свуда у свијету и истакла да је доказ за то и говор предсједника Србије у Уједињеним нацијама.

Премијерка је оцијенила да су УН формиране да послије два свјетска рата спријече трећи и спасу човјечанство од патњи које доносе ратови, а посебно оних које би донио Трећи свјетски рат.

Она је казала да су у случају Србије, први пут након Другог свјетског рата и формирања УН чији је Србија један од оснивача, брутално и безобзирно погажени основни принципи УН и међународног права.

Брнабић је истакла да се Србија залаже за неселективно поштовање међународног права.

- Неселективно значи да је територијални интегтитет међународно признатих држава неповредив и тачка - рекла је Брнабић.

Додала је да он не може бити повредив у слуцају једне земље а неповредив у слуцају друге.

Обиљежавању Дана сећања и полагању венаца на споменик у Јајинцима присуствовали су и министри Небојша Стефановић, Томислав Момировић, Дарија Кисић, Новица Тончев, потпредседница Скупштине Србије Сандра Божић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, официри Војске Србије, врховни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел, изасланик патријарха Српске православне цркве, преживјели логораши, представници дипломатског кора и породица жртава.