latinica  ћирилица
02/10/2022 |  17:02 ⇒ 17:20 | Аутор: СРНА

Изборни процес се одвија несметано

Члан Централне изборне комисије БиХ Жељко Бакалар рекао је данас Срни да изборни дан протиче без проблема и да чињеница да од 5.903 бирачка мјеста у БиХ само једно не ради и да ће довести процес до краја даје мотив да буду задовољни.
Општи избори 2022. - Фото: СРНА
Општи избори 2022.Фото: СРНА

Бакалар је рекао да је општа оцјена да су бирачи искористили лијепо вријеме и да је излазност добра, што је добра порука генерално за овај дан.

- Процес се одвија несметано, и то је најважније, према Изборном закону и актима ЦИК-а. Генерална оцјена је да су отворена сва бирачка мјеста, осим једног у БиХ. Нека са малим закашњењем, али је то мањи број бирачких мјеста и њихов рад ће бити продужен за онолико времена колико је трајало кашњење у почетку самог рада - рекао је Бакалар.

Бакалар рекао да је у протеклим данима било много информација о одустајању одређеног броја чланова бирачких одбора који су делегирани од политичких субјеката.

- Међутим, чињеница да од 5.903 бирачка мјеста у БиХ - 5.902 ради и да ће довести процес до краја, даје нам одређени мотив да будемо задовољни - навео је Бакалар.

Он је рекао да након 19.00 часова слиједи бројање гласова, на шта ће бити обраћена посебна пажња.

- Имамо низ приговора које ће наше службе у току дана и наредних дана испитивати. Већи дио радњи на изборни дан је у надлежности локалних изборних комисија, а оно што је у надлежности ЦИК-а ми ћемо у току дана и наредним данима процесуирати - истакао је Бакалар.

Бакалар је рекао да више од 60.000 посматрача, уз рекордан број међународних, даје мотив да се мисли да ће оваква опсервација избора и мониторинг, као и додатни ангажман правосудних тужилачких институција у БиХ, дати резултат и да ће избори бити транпарентнији и фер.

Он је најавио да ће ЦИК у поноћ на конференцији за новинаре објавити прве прелиминарне, непотпуне резултате избора.

Бакалар је данас са чланом ЦИК-а Вањом Бјелицом Прутином посјетио бирачка мјеста у Основној школи "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву и ОШ "Петар Петровић Његош" у Источној Илиџи.