latinica  ћирилица
02/10/2022 |  17:41 ⇒ 18:50 | Аутор: РТРС

Након пријаве страначких активиста у Добоју, службеник ОЕБС-а негирао да је нападнут

Службеник мисије ОЕБС/ОДИХР негирао је да је био нападнут, након што је Полицијској управи Добој напад пријавио активиста једне политичке партије.
Полиција Српске - Фото: РТРС
Полиција СрпскеФото: РТРС

Из МУП-а Републике Српске саопштено је да се у 11.10 часова Полицијској управи Добој обратио активиста једне политичке партије, те пријавио да је испред објекта Основне школе "Јован Дучић" у Добоју, физички нападнут стални посматрач ОЕБС-а.

У саопштењу се истиче да су по пријави поступили припадници Полицијске станице Добој један, који су обавили разговор са наводно нападнутим лицем Б.С. из Њемачке, службеником мисије ОЕБС/ОДИХР, који је негирао да је био нападнут, наводећи да је ушао на бирачко мјесто и почео снимање, након чега је удаљен са бирачког мјеста, односно да није било физичког напада.

Из МУП-а су додали да ово лице није имало видљивих повреда или било каквих других трагова који би указивали на физички напад.

У 13.55 часова у просторије дежурне службе Полицијске станице Добој један обратио се овај међународни посматрач чији су иницијали Б.С. са намјером да пријави физички напад испред објекта добојске школе око 11.10 часова, а рад по овој пријави је у току, наводи се у саопштењу.

Из МУП-а су додали да су испред изборног мјеста у Улици Меше Селимовића, општина Источна Илиџа, припадници Полицијске станице Источна Илиџа у 10.50 часова уочили лице Ж.Г. које је носило наочале за снимање које је полиција привремено одузела.

У саопштењу се наводи да је обавијештен дежурни тужилац Окружног тужилаштва Источно Сарајево која је наложила да се наочале привремено одузму, а о квалификацији ће се накнадно изјаснити.

Полицији је у 13.50 часова Општинска изборна комисија пријавила да је на бирачком мјесту у Основној школи "Петар Петровић Његош", општина Источна Илиџа, лице М.А. из Источне Илиџе, користила оловку са камером приликом попуњавања гласачког листића.

По изјави М.А., оловку је добила од лица Д.М.

Припадници Полицијске станице Источна Илиџа оловку су привремено одузели, а о свему је обавијештен дежурни тужилац која је ово квалификовала као кривично дјело изборна превара, те наложила да по комплетирању предмета буде достављен извјештај о почињеном кривичном дјелу против лица Д.М.

Полицијска станица Шековићи у 12.25 часова добила је пријаву да су лица Ш.Ђ. и Ш.Њ. на бирачко мјесто у основној школи у Шековићима довезли непокретно лице Д.Д. и сугерисали за кога да гласа, те када их је упозорила предсједник Изборне комисије Љ.В. да то не смију да раде, Ш.Ђ. и Ш.Њ. су је вријеђали.

У саопштењу се наводи да ће лица Ш.Ђ. и Ш.Њ. бити прекршајно сакционисана по Закону јавном реду и миру.

Полицијској управи Бијељина у 10.50 часова женска особа Д.О. из Бијељине пријавило је да јој се у Улици Баје Пивљанина из аутомобила "голф" бијеле боје обратило непознато лице, представљајући се као полицијски службеник и да је тражио да покаже личну карту.

Жена Д.О. је навела да је том приликом затражила да јој он покаже службену легитимацију и да се представи како би се увјерила да је ријеч о полицијском службенику, након чега јој је вратио личну карту и удаљио се у непознатом правцу.

У саопштењу МУП-а се наводи да је о догађају обавијештен дежурни тужилац Окружног тужилаштва Бијељина који се изјаснио да је ријеч о кривичном дјелу лажно представљање.

У периоду од 14.20 до 15.20 часова, на гласачким мјестима један и два у зворничком насељу Економија прекинуто је гласање зато што члан комисије Н.Т. није дозволио једном грађанину да гласа пошто га је препознао као лице које је у претходном периоду излазило на гласање.

На лице мјеста изашли су чланови Градске изборне комисије који су ријешили неспоразум, истиче се у саопштењу МУП-а у којем су наведени инциденти на подручју Републике Српске за дан 2. октобар у периоду од 11.00 до 15.00 часова.