latinica  ћирилица
02/10/2022 |  20:09 ⇒ 20:18 | Аутор: sputniknews.com

Додик: Странци се мијешају у изборни процес

Амерички амбасадор у БиХ (Мајк Марфи) понаша се као индијански врач и петља у изборни процес, док је Аустријанац, европски амбасадор (Јохан Сатлер) позивао дан уочи изборне тишине гласаче на промјене, рекао је за Спутњик кандидат за предсједника Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Он је додао да је европском амбасадору поручио да унесе промјене у својој земљи, Аустрији.

- Промјени ти у Аустрији, твоја Влада је нестабилна, она ће пасти за пар мјесеци. Унеси ти промјене у земљи гдје је најчешће име дјеце уписане у први разред основне школе у Бечу, Мухамед. Је л` то изгледа еготично? Једва чекам да се сретнем са њим - навео је Додик.

Запад, тврди Додик, има савезника у политичком Сарајеву што је тема и за психологе, политикологе и филозофе.

- Можда неко и не очекује толики степен подаништва, али они сами руше границе тог подаништва, да се, када нешто каже неки трећеразредни службеник стране амбасаде, сви прехладе истог тренутка. Ми Срби смо државотворни народ. Ми смо увјерени да у БиХ можемо да останемо само ако се она врати на уставна подешавања, ако се врати на слово Устава. Не буде ли то урадила, неће бити БиХ - поручио је Додик.

Запад је каже Додик, смислио да доведе познатог муслиманског лобисту, сенаторку САД да надгледа изборе.

- Она да надгледа изборе? Сједи у удобном хотелу и зато што јој је досадан живот долази овде државним парама Америке - поручио је Додик.

О томе што се са предсједником Русије Владимиром Путином срео три пута у кратком временском року, Додик доживљава као апсолутну предност, а не недостатак, увјерен да у новом свјетском поретку који настаје а представља помјерање од униполарног ка мулитиполарном свету Република Српска има своје мјесто. Иако мала земља као што је Српска треба да има избалансиран однос према свима, Запад у континуитету покушава да девастира права стечена Дејтонским споразумом препознајући у нама, каже Додик, потенцијалне поданике а не партнере.

- Русија је читала међународно право и у том смислу зна какав однос треба да има према нама. Русија је без оклевања у УН Савјету безбједности заштитила Дејтонски мировни споразум - рекао је Додик.

Истовремено, подсјећа, са Запада су настојали да наметну нова рјешења, под видом некаквих реформи, правдајући их путем ка Европи.

- Сада видимо да је све то лаж. Умјесто европског благостања на дјелу је европско безнађе гдје је евро пао 50 одсто у односу на долар. Зато народ као у Италији бира, па је питање која ће Влада у ЕУ опстати до Нове године - истакао је Додик.