latinica  ћирилица
02/10/2022 |  21:20 ⇒ 23:22 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Шмитов потез показатељ у каквом циркусу живимо

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је да је вечерашња одлука њемачког дипломате Кристијана Шмита да наметне измјене Изборног закона још један показатељ у каквом циркусу од државне заједнице сви живимо.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је истакао да се то дешава у изборној ноћи када би требало славити чињеницу да су грађани изашли на изборе и рекли шта желе и кога желе да влада у земљи.

Он је рекао да Шмит нема легитимитет Савјета безбједности УН, али све и да има, ниједан високи представник изабран у складу са Анексом 10 нема право да било шта намеће у БиХ.

Ковачевић је навео да Шмит нема никакав легитимитет, да га нико није изабрао, да нема никаква права да ради било шта у БиХ, осим да овдје борави, иако многима није добродошао, да није изабран у складу са Анексом 10 и нема легитимитет Савјета безбједности УН.

Он је рекао да ће се СНСД са тим стварима обрачунавати у наредном периоду и да та странка не прихвата било какве одлуке које се доносе наметањем.

- Ми вечерас бирамо људе који ће водити Републику Српску и који ће бити представници Републике Српске и на нивоу заједничких органа БиХ. Само они заједно са представницима других конститутивних народа имају права да доносе одлуке у БиХ. То треба свима да буде јасно - истакао је Ковачевић.

Њемачки дипломата Кристијан Шмит наметнуо је вечерас измјене Изборног закона и у Устав Федерације БиХ, како је наведено, унио захтјев за обавезну сарадњу.