latinica  ћирилица
02/10/2022 |  21:40 ⇒ 21:40 | Аутор: РТРС

Арнаутовић: Чека нас пуно посла због наметнутих измјена Изборног закона и Устава ФБиХ

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић изјавио је, поводом наметнуте одлуке Кристојана Шмита о измјенама Изборног закона и Устава Федерације БиХ /ФБиХ/, да чланове ЦИК-а чека пуно посла јер је број делегата у Дому народа Парламента ФБиХ који се бирају из кантоналних скупштина повећан на 80.
Суад Арнаутовић (фото: youtube.com / IZBORIBIH) -
Суад Арнаутовић (фото: youtube.com / IZBORIBIH)

- То ће морати захтијевати и корекције у одређеним подзаконским прописима - рекао је Арнаутовић.

Он је додао да у овом тренутку не може коментарисати наметнуту одлуку.

Члан ЦИК-а Ирена Хаџиабдић истакла је да је ЦИК сад фокусиран на главни задатак, а то је да јавности што прије прикупе и саопште изборне резултате.

- Ми имамо информацију, одлука је стигла и она је објављена, али ми њој нисмо посветили довољно пажње, а ја пет минута - рекла је Хаџиабдићева.

Она је додала да ће јој то бити задатак у наредним данима када ЦИК заврши оно што је неопходно ноћас и сутра у току дана.

Шмит је вечерас наметнуо измјене Изборног закона и у Устав Федерације БиХ, како је наведено, унио захтјев за обавезну сарадњу.

У писаној изјави Шмита објављено на страници ОХР-а наводи се да је овом одлуком повећан број делегата у Дому народа ФБиХ, а први пут остали из свих кантона могу бити заступљени у овом дому.