latinica  ћирилица
03/10/2022 |  01:20 ⇒ 01:27 | Аутор: СРНА

ЦИК: Нема довољно података о избору за предсједника Српске

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић рекао је да у ЦИК-у још немају довољан број података да би могли саопштити ко је, према прелиминарним резултатима, изабран за предсједника Републике Српске.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

- Имамо јединствен информациони систем у који се уносе подаци из општинских изборних комисија, а ако општинска и градска изборна комисија не унесе довољан број података ирелевантно је сада саопштавати из једне или друге општине резултате - појаснио је Арнаутовић.

Он је истакао да се ЦИК опредијелио да сачека да се систем попуни и да подаци за предсједника Републике Српске буду објављени ујутро у 9.00 часова.

Арнаутовић је навео да су еневтуалне злоупотребе у сфери спекулација, наводећи да још раде бирачки одбори који ће, након пребројавања, потписати записник о раду.

Он је рекао да податке достављају у општинске изборне комисије које су дужне да обједине резултате са свих бирачких мјеста те општине и тако обједињене доставе ЦИК-у.

- Ако они буду суочени са попуњавањем образаца, онда од ЦИК-а захтијевају отварање врећа и правилно обједињавање резултата за ту општину - појаснио је Арнаутовић и додао да ЦИК након тога доноси одлуку да ли ће се то учинити, те да се то мора чинити транспарентно - уз посматраче.

Говорећи о кашњењу у уносу резултата члан ЦИК-а Ирена Хаџиабдић истакла је да је основни разлог кашњења необученост чланова бирачких одбора, те промјене у локалној изборној администрацији.

- Главни задатак на терену који је пред њих поставила изборна комисија је да јаве резултате према календару који смо ми ставили пред њих, а то је 22.30 часова - навела је Хаџиабдићева.

Хаџиабдићева је рекла и да су резултати које представљају политичке партије базиране на информацијама које чланови бирачких одбора и посматрачи странака достављају својим штабовима.