latinica  ћирилица
03/10/2022 |  02:07 | Аутор: СРНА

Милић: У Брчком воде Цвијановићева и Додик

Кандидати СНСД-а за српског члана Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић и предсједника Републике Српске Милорад Додик, према резултатима са 56 од укупно 86 бирачких мјеста на којима гласају држављани Српске у Брчко дистрикту, воде у односу на своје противкандидате, рекао је Срни предсједник Општинског одбора СНСД-а Брчко Синиша Милић.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Милић, који је и кандидат СНСД-а за Народну скупштину Републике Српске из Изборне јединице шест, рекао је да је, према овим подацима, Цвијановићева освојила 5.230 гласова, односно 2.000 гласова више од кандидата СДС-а Мирка Шаровића.

Када су у питању избори за предсједника Српске, на основу обрађених 36 бирачких мјеста, Додик је освојио 3.140 гласова, а кандидат ПДП-а Јелена Тривић 2.240 гласова.

- Трендови говоре да СНСД са својим листама за Народну скупштину Републике Српске и Парламентарну скупштину БиХ и након ових избора бити водећа странка. Очекујемо убједљивији резултат него 2018. године - рекао је Милић.

Предсједник Општинског одбора СП-а Брчко Зоран Кокановић очекује да социјалисти остваре исти или сличан изборни резултат као и 2018. године, али да је излазност бирача мања него прије четири године, посебно у источном дијелу дистрикта.

Он је рекао да су кандидати СНСД-а за члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске у предности.

Предсједник брчанског ПДП-а Синиша Голић рекао је да су, према резултатима који им стижу са терена, кандидати СНСД-а за члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске у благој предности у односу на кандидате коалиције СДС-ПДП.

- Резултате које добијамо за Паралментарну скупштину су за нас добри и наше листе су на другом мјесту иза листе СНСД-а. По свему судећи имаћемо боље резултате него 2018. године - рекао је Голић.

Предсједник Општинског одобра ДНС-а у Брчком Загорка Буркановић рекла је да је ДНС изабрао трећи пут и да вјерују у добар изборни резултат посебно у Брчком.

Кандидат Уједињене Српске из Брчког за Народну скупштину Републике Српске Томо Обреновић рекао је да је уочено неколико проблема током гласања и да су поједини бирачи који су промијенили ентитетско држављанство и узели држављанство Српске, а да то нису увели у личну карту, нису могли да гласају за ту опцију.

Предсједник Општинског одбора СДС-а Брчко Младен Васић рекао је да је, према информацијама са терена којима располажу, кандидат ПДП-а за предсједника Српске Јелена Тривић у благој предности у односу на Додика, док Мирко Шаровић по броју гласова заостаје за Цвијановићевом.

Предсједник Општинске организације ХДЗ-а БиХ Брчко Анто Домић рекао је да очекује побједу Борјане Кришто за хрватског члана Предсједништва БиХ, те да су Бошњаци у Брчком опет покушали да гласају умјесто Хрвата и дају глас Жељку Комшићу што је, каже, веома лоша порука за њихове односе у дистрикту.