latinica  ћирилица
03/10/2022 |  08:13 ⇒ 08:14 | Аутор: СРНА

Број жртава урагана порастао на 85

Број жртава урагана "Јан" досигао је 85, а становници америчких држава Флориде и Сјеверне Каролине припремају се за обнову која ће, према процјенама, коштати десетине милијарди долара.
Ураган на Флориди (Фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH) -
Ураган на Флориди (Фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

Потврђено је најмање 85 смртних случајева повезаних са ураганом од када је олуја стигла до обале Флориде у сриједу, 28. септембра, као ураган четврте категорије и са вјетром брзине 240 километара на час.

Сви смртни случајеви забиљежени су у Флориди, осим четири, а у најтеже погођеном Округу Ли настрадале су 42 особе. Још 39 људи настрадало је у сусједна четири округа.

Очекује се да ће број жртава даље расти са повлачењем поплавних вода и док тимови за потрагу улазе дубље у области које су биле одсјечене од свијета.

Поједини званичници суочени су са критикама због начина на који су власти одговориле на олују.

Стотине људи спасене су у акцијама специјалних тимова чији припадници улазе у поплављене куће и зграде и претражују остатке објеката.

Предсједник САД Џозеф Бајден и његова супруга Џил за два ће обићи погођене дијелове Флориде, саопштила је раније Бијела кућа.

Они ће данас посјетити Пороторико, гдје стотине хиљада људи и даље немају електричу енргију, двије седмице послије удара урагана "Фиона".