latinica  ћирилица
03/10/2022 |  09:57 ⇒ 15:30 | Аутор: РТРС

Савић за РТРС: Грађани Српске имали опречне информације; Велика неозбиљност штаба ПДП-а (ВИДЕО)

Сви знамо како су се синоћ осјећали грађани Републике Српске када су имали двије опречне информације о томе ко се налази у предности за позицију предсједника Српске, изјавио је за РТРС политиколог Војислав Савић.
Војислав Савић - Фото: РТРС
Војислав СавићФото: РТРС

Савић је нагласио да је "јутрос када имамо око 85 одсто пребројаних гласова и разлику од 30.000 за Милорада Додика очигледно да је то разлика која је недостижна у том проценту јер се ради о званичним подацима ЦИК-а".

- Мислим да то показује једну велику неозбиљност штаба ПДП-а, њиховог синоћњег екстатичног реаговања, изласка на улицу и на неки начин навођење људи на понашање које није адекватно у таквим приликама и које је могло да доведе до неких нежељених посљедица. Мислим да цијела јавност у Српској треба да се у наредним данима некако постави према свему томе и да се у будућности више такве ствари не могу догађати - поручио је Савић. 

Савић је нагласио да "политичари који се тако понашају морају да сносе јавну одговорност и за своју ријеч, за тежину својих ријечи и за оне посљедице које је то могло да изазове јер знамо да је било таквих прослава и у другим градовима".

- Не дао Бог да је друга страна изашла да слави, могли смо да имамо неке врло нежељене сцене, а то не доприноси ничему - поручио је Савић.

Савић сматра да "опозиција тренутно прави алиби за непризнавање резултата".

- Међутим то је сценарио који смо већ видјели 2018. године па су опет сви дошли у скупштину и прихватили своје мандате. Мислим да ће у тим тензијама протећи наредни период. Сада када је сасвим извјесно да је Милорад Додик нови предсједник Републике, да је Жељка Цвијановић нови српски члан Предсједништва БиХ остаје само да видимо да ли су све странке које су очекивале да приеђу цензус прешле цензус. Онда остаје процес формирања владе, да видимо ко улази у нову владу, ко не улази и то је отприлике онај мало занимљивији дио кад изузмемо ову лошију страну, да тако кажем, избора и тај синоћњи екцес са проглашавањем побједника - рекао је Савић.