latinica  ћирилица
03/10/2022 |  11:52 ⇒ 11:53 | Аутор: sputniknews.com

Песков: Кремљ прати настојања Украјине за улазак у НАТО

Русија помно прати усвајање одлуке о могућности убрзаног уласка Украјине у НАТО, рекао је портпарол руског предсједника Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков  (фото:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Дмитриј Песков (фото:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Чули смо изјаву предсједника Украјине Володимира Зеленског. Видјели смо другачију реакцију НАТО-а. Постоје земље које подржавају ову опцију убрзаног уласка, има земаља које је не подржавају - рекао је он.

Песков је навео да се "сви позивају на правила о консензусу".

- Веома пажљиво пратимо ову одлуку и сјећамо се да је управо оријентација Украјине на НАТО и потврда будућег чланства Украјине у НАТО-у постао један од разлога за специјалну војну операцију - додао је Песков.

Раније је Зеленски изјавио да је Кијев, као одговор на присаједињење ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области Русији, поднио захтјев за убрзани пријем у НАТО.

Помоћник предсједника САД за националну безбједност Џејк Саливан је изјавио да сада није вријеме за пријем Украјине у НАТО, док је предсједница Представничког дома Конгреса САД НЕнси Пелоси избјегла одговор "Политика" на питање да ли САД подржавају чланство Украјине у Сјеверноатлантској алијанси.