latinica  ћирилица
03/10/2022 |  12:44 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Европа ће предстојећу зиму бити суочена са невиђеном кризом

Међународна агенција за енергетику упозорава да ће се Европа предстојеће зиме суочити са невиђеном енергетском кризом, а потрошња гаса ће морати да се смањи за још 13 одсто.
Брисел (Фото: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ) -
Брисел (Фото: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ)

У извјештају агенције о стању тржишта гаса наводи се да ће европске земље, које су већ смањиле потрошњу гаса за више од десет одсто у посљедњих осам месеци, бити приморане да смање коритћење "плавог горива" за још 13 одсто предстојеће зиме ради осигуравања енергетске безбједности.

Експерти се плаше прекида у испорукама гаса, што ће натјерати владе европских земаља да уведу нормирану потрошњу електричне енергије.

ЕУ предузима мјере за рјешавање енергетског питања. Раније је ЕУ пристала да обавеже предузећа и домаћинства да смање потрошњу електричне енергије за најмање пет одсто у јеку потрошње.

Предузећа су већ смањила потрошњу природног гаса, а мала предузећа, попут пекара, нашле су се пред тешким избором - да наставе са радом или да се затворе због високих рачуна за струју.

Енергетска криза у Европској унији погоршала се крајем јула када су настали прекиди у испорукама гаса из Русије у низ земаља ЕУ, повезани између осталог и са проблемима са техничким ремонтом турбина за "Сјеверни ток" због санкција које су уведене против Русије - подсјећа "Спутњик".