latinica  ћирилица
03/10/2022 |  13:21 | Аутор: РТС

Вучић: Србија ће до краја године значајно ускладити визну политику с ЕУ

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је захвалан мађарском премијеру Виктору Орбану на томе што увијек има довољно храбрости, снаге и воље да покрене важна регионална питања.
Вучић, Орбан и Нехамер (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Вучић, Орбан и Нехамер (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav)

- Разговарали смо о свим важним и тешким поитањим са којима се суочавамо. И енергетика и финансијска ситуација. Сви смо притиснути и биће тешко премостити и јесен и зиму и прољеће. Плашим се да ће бити још тежа сљедећа зима - навео је Вучић.

Напомиње да Србија поново има раст долазака сиријских, пакистанских, авганистанских избјеглица.

- На данашњи дан имамо регистровано око 17.600 из Русије и Украјине заједно. То је све не мали терет за једну релативно малу земљу - напомиње предсједник Србије.

Истиче да ће Србија до краја године значајно ускладити своју визну политику с визном политиком ЕУ, тако да Србија "неће моћи да се користи као улазна земља за илегалне миграције".

- Људи у Београду не знају са каквим се наша полиција суочава, али знају у Кањижи, Врању и Прешеву. Одлучили смо да помогнемо заједничким радом и Аустрији и Мађарској. Споразум ћемо овјерити у Београду, направићемо акциони план и како да заштитимо и друге дијелове Европе. Србија ће бити одговорна и озбиљна и то ћемо успјети да учинимо - наводи Вучић.

Добро су, додаје, разумјели једни друге.

- Када причате о резервама гаса, ако нам зафали за неколико дана узећемо од некога, а ако неком зафали за неколико дана даћемо ми. Биће проблема и са храном - напомиње Вучић.