latinica  ћирилица
03/10/2022 |  15:07 ⇒ 15:55 | Аутор: РТРС

СИПА: Евидентирано 27 пријава повезаних са изборним процесом

Тужилаштво БиХ и Агенција за истраге и заштиту запримили су и евидентирали 27 пријава грађана повезаних са изборним процесом, саопштено је из Тужилаштва.
СИПА - Фото: РТРС
СИПАФото: РТРС

Пријаве су се односиле на бирачка мјеста на подручју Мостара, Новог Града, Сарајева, Живиница, Тузле, Зворника, Зенице, Томиславграда и других мјеста.

Тужиоци, који су са службеницима СИПА дежурали у регионалним центрима у Сарајеву, Бањалуци, Мостару и Тузли на дан избора, запримили су пријаве грађана или институција које су се односиле на нарушавање јавног реда и мира на бирачким мјестима, наводе о изборним нерегуларностима које су се односиле на могућа кривична дјела, као и различите догађаје и инциденте у вези са изборним процесом.

- Пријаве грађана најчешће су се односиле на наводе и неправилности око помоћи у гласању особа са инвалидитетом и особама са потешкоћама, доношење попуњених гласачких листића, онемогућавање приступа посматрачима, недозвољено понашање грађана на изборним мјестима, неправилности уочене на бирачком списку, гласање у име других особа или са туђим идентификационим документима, физичке насртаје на чланове бирачких одбора, понашње предсједника или чланова бирачких одбора које није у складу са прописима и друге догађаје које су сматрали непримјереним или незаконитим - истакли су из Тужилаштва БиХ.

Након запримања пријава, предузете су активности са циљем провјере пријављених навода, о догађајима су сачињене службене забиљешке, те су полицијским службеницима за терену дате инструкције за даље поступање како би се осигурао неометан изборни процес, напомиње се у саопштењу.

Накнадно провјером утврдиће се постојање елемената кривичних дјела и одредити даље поступање тужилаштава, полицијских агенција или ЦИК-а БиХ.