latinica  ћирилица
03/10/2022 |  15:17 ⇒ 15:23 | Аутор: СРНА

Израђен брзи тест за Паркинсонову болест

Израђен је револуционарни и безболан тест помоћу кога се може дијагностификовати Паркинсонова болест за свега три минуте.
Мозак - Фото: илустрација
МозакФото: илустрација

Паркинсонова болест тренутно је најбрже растућа неуролошка болест која постоји, а тај ће се раст наставити, тврде стручњаци.

Научници напорно раде на проналажењу лијека, постоје начини да се болест успори и да се њом управља, при чему рана дијагноза може бити кључно важна.

Могућност раног и прецизног дијагностификовања стања болести чини велику разлику за здравље пацијента и одређивање ефикасне терапије.

Како је објављено у научним порталима, од особе која се тестира узима се брис који се анализира на промјене у хемијској мјешавини "себума" - природног воштаног уља које производи кожа, а које се претходно повезивало са Паркинсоновом болешћу.

Честе ноћне море код мушкараца могу бити рани знак тешке неуролошке болести.

Тренутно не постоји коначни тест за Паркинсонову болест, већ доктори трагају за симптомима, гледају историју болести, резултате дуготрајног физичког прегледа, а у неким случајевима и скенирање мозга како би дошли до дијагнозе Паркинсонове болести.

Овај тест има потенцијал за масовно побољшање дијагнозе и лијечења људи са Паркинсоновом болешћу, наводи неуролог Монти Силвердејл са Универзитета у Манчестеру у Великој Британији.

Научници сад имају тест утемељен на промјени биомаркера. Узети брисеви шаљу се у лабораторију, гдје се подвргавају анализи масене спектрометрије, како би се видио њихов молекуларни састав - преноси портал "Сајенс алерт".