latinica  ћирилица
03/10/2022 |  15:33 ⇒ 15:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Представа "Лет изнад кукавичијег гнијезда" кренула на турнеју по бившој Југославији

Екипа култне представе "Лет изнад кукавичјег гнијезда", у којој су Драган Бјелогрлић, Слободан Бода Нинковић, Милан Чучиловић и други, отпутовала је данас из матичног Београдског драмског позоришта (БДП) на турнеју по главним градовима бивше Југославије.
Глумци представе "Лет изнад кукавичијег гнијезда" (Фото: Танјуг/ Раде Прелић) -
Глумци представе "Лет изнад кукавичијег гнијезда" (Фото: Танјуг/ Раде Прелић)

Аутобус са глумцима је кренуо пут Скопља, гдје турнеја почиње 4. и 5. октобра извођењима у Македонском народном театру, а слиједи Младинско гледалишче у Љубљани 24. октобра, Загребачко казалиште младих 25. октобра, Црногорско народно позориште у Подгорици 19. и 20. новембра, Народно позориште Републике Српске у Бања Луци 29. и 30. новембра и Народно позориште у Сарајеву 6. и 7. децембра.

У представи која је на репертоару БДП-а већ 17. година играју и Даниел Сич, Мима Караџић, Младен Совиљ, Јово Максић, Милош Петровић Тројпец, Ненад Гвозденовић, Милица Зарић, Јана Милосављевић, Владан Милић, Милош Лазаров, Зоран Ђорђевић, Ања Алач и Нада Мацанковић.

Директор БДП-а Југ Радивојевић рекао је новинарима да је "Лет изнад кукавичјег гнијезда" одигран преко 200 пута, увијек пред испуњеном двораном и да је представа "прави репрезент" њихове куће.

- Ово је представа за којом је интересовање у региону увијек било огромно. Чекала се прилика да објединимо гостовања кроз ову турнеју, у репрезентативним кућам, националним или пријатељским, градским театрима - истакао је Радивојевић.

Према његовим ријечима, "Лет изнад кукавичјег гнијезда" чини посебним и Бјелогрлић у главној улози, јер је "јако дуго ово била једина представа коју је желио да игра и да буде толико дуго - што је посебна част за БДП.

Радивојевић је навео да се ради о "најзначајнијем умјетнику региона који је уз огроман глуамчки дар спојио ауторски", у филму и сериијама "Монтевидео", "Сенке над Балканом" и "Тома".

Интересовање публике за представу коју је режирао Жанко Томић, а написали Кен Кизи и Дејл Васерман, Радивојевић је илустровао податком да је у Скопљу оборен сајт за онлајн продају за салу од 600 мјеста.

Радивојевић је додао да турнеја показује колико су у БДП-у изузетно цијењени и радо виђени у региону, и представља круну свега што су радили посљедњих година на плану презентације куће, а биће и снимљен документарни филм са предстојећих гостовања.

Бјелогрлић је рекао новинарима да послије толико играња и трајања "Лет изнад кукавичјег гнијезда" постаје "више од представе и позоришта, постаје дио вашег живота".

- Играм Мекмарфија дуги низ година и не могу да га посматрам као једну од улога, него и као дио себе - истакао је Бјелогрлић.

Према његовим ријечима, представа је прошла бројне фазе, у неколико наврата сви у екипи су били сигурни да је више неће играти, од оригиналне подјеле неки више нису са нама, али "она је преживљавала и ишла даље".

Према његовим ријечима, одласком на регионалну турнеју "Лет изнад кукавичјег гнијезда" иде са ореолом култне представе и добија "једну нову димензију".

- Лијепо да је тако и због оних коју су представу правили а нису са нама. Лијепо је због успомене на њих, због нас и позоришта. Сада нисам сигуран колико ће ово дуго да траје, али нек траје док год будемо могли, имали снаге да играмо и имали публике - рекао је Бјелогрлић.