latinica  ћирилица
03/10/2022 |  15:34 ⇒ 15:36 | Аутор: СРНА

Матић: "Алумина" има велики развојни потенцијал

Компанија "Алумина" из Зворника има велики развојни потенцијал који и даље треба развијати инвестиционим улагањима и кадровски јачати, оцијенио је предсједник Управног одбора ове компаније Миле Матић.
Компанија Алумина - Фото: РТРС
Компанија АлуминаФото: РТРС

Матић је нагласио да је компанија и без подршке банкарског сектора унапријед предвидјела да може направити значајне инвестиционе пројекте према могућностима фабрике, амортизација плус профит, као и према сопственим расположивим материјалним и кадровским ресурсима.

- Фабрика ће током октобра пустити у рад погон за производњу корунда. Овдје у "Алумини" корунд ћемо добијати претапањем глинице, као основне сировине, у електро-лучним пећима, на температури која се креће од 2.100 до 2.200 степени Целзијусових. То нам је веома значајан развојни правац, чиме добијамо један нови производ из групе производа који омогућује даље ширење лепезе нашег производног програма у који ћемо уложити око два милиона КМ - рекао је Матић.

Истичући да ће компанија инвестирати и у "Кестнерову батерију" око седам милиона КМ, која би требало да донесе уштеде од око 100 евра на час, Матић је рекао да је то питање ревитализације, што је јако важно унапређење процеса у дијелу преципитата, чиме је компанија у посљедње четири године достигла пет одсто свјетског тржишта преципитираних хидрата.

Матић је нагласио да је проширење капацитета перманентан процес и у дијелу силика гела, додавши да ће, све што је предвиђено, бити и остварено и поред тога што је све присутнији недостатак људских ресурса на тржишту рада, саопштила је Служба за односе с јавношћу ове компаније.

- Све је мање фирми са радницима који могу да изнесу инвестиционе активности - рекао је Матић и додао да су све предвиђене инвестиције у компанији покривене и да ће бити завршене благовремено у роковима. Сврха тих инвестиција, рекао је он, била би или да смање цијену коштања или да дају нове производе који ће повећати профитабилност и запослити нове људе.

Он је нагласио да ће о великим инвестицијама бити ријечи када фабрика буде приватна, односно када се заврши процес стечаја Фабрике глинице "Бирач".

Према његовим ријечима, менаџмент и пословодство одржава фабрику у пуном пословном и производном капацитету док не буде приватизована.

- Сматрамо да ова фабрика не би требало да буде приватизована на статистички начин. Оно што је важно, ми смо имали направљену структуралну причу да приватизација иде у корист свих запослених, у корист опште друштвене заједнице и наших локалних и стратешких купаца - рекао је Матић.

Он је додао да је направљен стратешки баланс који је мало помјерен, па је дошло до одређених проблема.

- Сматрам да се можемо вратити у нормалну причу да ова фабрика има ресурс који је јако перспективан, али не и априори перспективан, јер се мора водити рачуна о сваком сегменту - рекао је предсједник Управног одбора компаније "Алумина".

Матић је нагласио да сада "Алумина" има разрађене планове у четири облика развоја, другим ријечима шта ће радити у наредним годинама у ревитализацији и у енергетском процесу.

Биће то, како је рекао, озбиљније инвестиције које ће тражити ширу подршку нових власника и банкарског сектора, те вјероватно фирми, односно извођача радова који неће бити локални.

Говорећи о садашњем пословању фабрике, Матић је рекао да компанија тренутно ради у немогућим условима на које утичу спољни свјетски фактори који детерминишу значајан дио инпута потребних фабрици, док је с друге стране енергетска криза коју има Европа детерминише радикалан пораст цијена инпута, првенствено лужине, гдје је значајна ставка у производним трошковима управо електрична енергија.

- Поређења ради, лужина је прошле године у ово вријеме била око 250 евра по тони, а сада је 1.500 евра по тони, што је значајна ставка повећања цијене од шест пута - рекао је Матић и додао да су процјене да ће цијена лужине, због повећане цијене електричне енергије, ићи на око 2.500 евра по тони.

Матић је рекао да је проблем снабдијевања компаније лужином ван Европе због тога што нема прикладно намјенско складиште за то.

Он је нагласио да се у таквим условима фабрика, уз све мјере и активности, прилагођава да буде одржив концепт, да испуњава обавезе према купцима, да сервисира обавезе према добављачима, да опстаје, да функционише стабилно и послује профитабилно.

Према његовим ријечима, општи је свакодневни пораст цијена и, у оквиру тога, радикализација која прекомпонује тржишну позицију свих учесника, од добављача до купаца, што ће све резултирати пропадањем многих и значајним помјерањем структуре привређивања, дакле смањиће се опсег понуде, односно тражње за нашим производима и процјена је да ће доћи до пада, због чега ће многи пропадати у овом бизнису.

- Морамо свакодневно правити мониторинг да би опстали на тржишту, имамо око 170 купаца, морамо тим људима пресликати реалну ситуацију и бити максимално транспарентни према нашим купцима - истакао је Матић, а све, како је рекао, у функцији "задовољства свих партнера, почев од добаваљача па до купаца као крајњих корисника, али и запослених радника компаније".

Матић је рекао да су, поред четири базна производа које је раније компанија имала, направљена и 32 нова производа, што је шифра одрживости ове компаније и нагласио да ће ове године "Алумина" имати приход од око 400 милиона КМ са профитабилним пословањем.

Истичући да ће бити сервисиране све обавазе према добављачима, те испуњене обавезе у мјери у којој је могуће према купцима, Матић је рекао да ће од 15 до 20 одсто бити мање испуњен план производње и релизације према тржишту.

Он је подсјетио да "Алумина" извози на пет континената, да је присутна са 36 производа на тржишту и да се и поред тога суочава са великим мукама да би испунила све обавезе по роковима, динамици и квалитету производа.

Матић је рекао да је компанија глобални играч који покушава да нађе своје мјесто у свјетској конкуренцији, да нормално функционише и послује и нагласио да глобална криза добрим дијелом детерминише пословање "Алумине" у енергетском смислу, гдје је потпуна неизвјесност око расположивих енергената које фабрика користи – земни гас, угаљ, мазут.

- Ту је и цјеновни паритет који апсолутно иде према горе и све то покушавамо да унесемо у наше калкулације, а самим тим да пробамо наше производе прилагодити новим тржишним условима - рекао је Матић и истакао да и купци требају да инволвирају у цјеновне паритете својих производа како би ти производи били тржишни и успјешно валоризовани.

Он је нагласио да за сада "Алумина" успјешно сервисира и функционише нормално на начин да све обавезе своје испуњава према добављачима, запосленим и друштвеној заједници.

Говорећи о енергентима, Матић је рекао да је текуће пословање усклађено са енергетским билансом, али да је општа неизвјесност и инфлаторни спин, запитавши се шта ће бити сутра.

- Нико не може имати неограничене залихе, шта ће се десити за 10, за 15 дана, за два или шест мјесеци. Наравно сваког дана правимо анализу, за сад функционишемо у енергетском билансу и то све инволвирамо преко калкулација у цијене наших производа и на наше задовољство радимо профитабилно - рекао је Матић.

Предсједник Управног одбора је нагласио да фабрика може апсорбовати сваку врсту интереса, али не редистрибуцијом створених, него стварањем нових вриједности, валоризацијом нових производа.

- Све то могуће је постићи кроз четири развојна правца, од којих је један гдје смо препознали више партнера који имају 1,2 милијарде евра годишњи приход, да реконструишемо пећи, да правимо високо калцинисане глинице. То нас доводи у позицију да са скоро трећином производње имамо пола милијарде КМ годишњи приход са значајном проифитабилношћу, дакле озбиљне су могућности, само у том развојном правцу - појаснио је Матић.

Истичући да је хидратни дио други развојни правац, Матић је рекао да су ту направљена велика помијерања, да је у четири године освојено пет одсто свјетског тржишта у преципитатима, али озбиљне су могућности да се праве бемити, псеудобемити, дакле да се озбиљна профитабилност направи и у овом сегменту.

- Трећи развојни правац је зеолитни дио. Направили смо нових 13 врста зеолита, а ако се има у виду да постоји и преко 2.500 врста синтетичких зеолита. Још се држимо тог базног зеолита који је 450 евра, али ми правимо и зеолит који кошта 16.000 евра и без објективне помоћи науке, немамо ни института ни факултета, већ то радимо са сопственим кадровима, у сарадњи са нашим стратешким партнерима - рекао је Матић.

Он је додао да је четври развојни правац производња корунда, чија се трговина на свјетском тржишту креће између 1,2 до 1,5 милијарди долара годишње.

- "Алумина" постаје кредибилан играч. Озбиљне су могућности ревитализације постојећег процеса. Фабрика је направљена у раскошном стилу, има простор, могућност ширења унутра и около, има енергетску могућност - рекао је Матић и нагласио да фабрика има перспективу да прави даљу финализацију и да у сарадњи са свијетом валоризује на што бољи начин материјалне и људске ресурсе.

Према његовим ријечима, фабрика је озбиљан ресурс и тако га треба третирати, не палијативно, него на начин да будемо интегрисани потпуно са свијетом, да искреирамо више производње локалног карактера и да остварујемо значајне профите.

Истичући да фабрика тражи и енергетско престројавање и значајна инвестициона улагања да би дошли на европски ниво нормалног функционисања, Матић је рекао да други имају веће профите, али и више рањивих тачака и истакао да је "наша једина рањива тачка статус који треба ријешити и, наравно, све коцкице које смо сложили треба дограђивати новим и бољим".

- Значи, треба окупљати памет, она је данас најјефтинија, да што више валоризујемо ствари да овај народ ради, зарађује, троши, плаћа порезе и да живи боље - закључио је Матић.