latinica  ћирилица
03/10/2022 |  16:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Преминула глумица која је одбила Оскара у Брандово име

Америчка глумица и индијанска активисткиња Сашин Литлфедер, позната по томе што је у име Марлона Бранда одбила примање награде Оскар, преминула је у 75. години, саопштила је Америчка филмска академија.
Сачин Литлфедер (Фото: Wikimedia Commons) -
Сачин Литлфедер (Фото: Wikimedia Commons)

Литлфедер је дијагностификован метастазирани рак дојке 2021. године, а недавно је на свечаности њој у част изјавила да се не боји смрти и да "ускоро прелази у свет духова".

На додјели Оскара 1973. године глумица је у име Бранда одбила награду коју је он добио за улогу мафијашке главе породице дон Вита Корлеонеа остварену у филму "Кум" редитеља Френсиса Форда Кополе, одржавши у његово име говор у коме се протествује због начина на који је Холивуд приказивао Индијанце.

Литлфедер су тада многи у гледалишту извиждали сматрајући да то није прилика да се држе политички говори. Америчка филмска академија се ове године коначно извинила због поступка према глумици, на шта је она позитивно одговорила.

- Сан ми се остварио. Истински охрабрује колико се тога промијенило од када нисам прихватила Академијину награду прије 50 година - рекла је тада Литлфедер.