latinica  ћирилица
03/10/2022 |  16:56 ⇒ 16:57 | Аутор: СРНА

Благојевић: Шмит повриједио Повељу УН

Професор Уставног права Милан Благојевић сматра да Кристијан Шмит нема право да намеће било какав акт, а камоли уставне амандмане и законе, јер тиме фларгантно повређује Повељу УН, те указује да овакав потез показује да у БиХ престаје свака логика и вриједности савремених политичких система.
Милан Благојевић - Фото: РТРС
Милан БлагојевићФото: РТРС

Коментаришући синоћњу Шмитову одлуку којом је наметнуо измјене Изборног закона БиХ, Благојевић је рекао Срни да је у Повељи УН јасно прописано у члану 2 и члану 78 да се УН као организација и систем заснивају на начелу суверене једнакости земаља чланица УН.

- То значи да у тој Повељи ништа не овлашћује УН, ни Генералну скупштину, ни Савјет безбједности УН, нити било коју другу државу чланицу УН да се на било који начин мијешају у политичке одлуке које представљају унутрашња питања земље чланице УН - појаснио је Благојевић.

Он је подсјетио да је БиХ чланица УН и да нико други, ни УН, било која држава, а камоли појединац немају право да у другој земљи, конкретно у БиХ намећу како ће гласити Изборни закон БиХ или Устав.

Према његовим ријечима, Шмита одлука је противправна по два основа, од којих се први огледа у чињеници да се њемачки дипломата лажно представља као високи представник јер није именован у складу са Резолуцијом Савјета безбједности УН како је прописано Анексом 10 Дејтонског мировног споразума.

- Све да је и именован за високог представника од Савјета безбједности УН, Кристјан Шмит нема право, као што нису имали ни сви претходни високи представници, да у БиХ намећу било какав акт, а камоли Устав у виду одговарајућих амандмана на Устав Федерације БиХ - појашњава Благојевић.

Према његовим ријечима, ово што је Шмит урадио и што се беспоговорно прихвата од актера политичке сцене у ФБиХ је доказ нечега што не постоји нигдје у свијету, истичући да је одлика савремене државе да почива на грађанском принципу, а не на принципу подаништва.

- Овдје престаје свака логика и све вриједности савремених политичких система у којима људи нису, нити смију бити поданици било кога - истакао је Благојевић.

Он је рекао да је ова одлука непримјерена, па чак и да је то парламент БиХ урадио, да се након самог затварања бирачких мјеста намеће нешто као пропис.

- Одлука Шмита се односи искључиво на ФБиХ када је ријеч о уставним амандманима и њима се мијењају системи избора предсједника и потпредсједника ФБиХ, повећава се број делегата у Дому народа парламента ФБиХ, мијења се процедура избора судија Уставног суда ФБиХ, укида се у Уставу ФБиХ одредба у вези са виталним националним интересом - прецизирао је Благојевић.

Благојевић, међутим, не искључује могућност да је ова одлука Шмита "пуштање пробног балона" и да се може очекивати да он у одређеном тренутку, ако не у овој, онда у првој половини идуће године, покуша такво нешто да учини и у Републици Српској.

- Уколико до тога дође, а врло је могуће, онда ће се показати на дјелу понашање политичке власти и институција Републике Српске које то никако не би смијеле прихватити ако држе прије свега до владавине права - истакао је Благојевић.

Благојевић је указује да се овдје не ради само о националној ствари о томе да ли се брани српски народ и Република Српска, него се ради и о владавини права.

- Не може бити владавине права, ако појединац намеће без икаквог овлашћења у међународном и унутрашњем праву своју самовољу као устав или као закон - закључио је Благојевић.

Кристијан Шмит наметнуо је синоћ измјене Изборног закона БиХ, који се односе на Федерацију БиХ.