latinica  ћирилица
03/10/2022 |  18:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Успјешно ћемо осигурати безбједност на југу и сјеверу

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је вечерас, на крају састанака које је имао у оквиру трилатералног Самита у Будимпешти, на којем су учествовали мађарски премијер Виктор Орбан и аустријски канцелар Карл Нехамер, да је договорено како да се три земље супроставе илегалним миграцијама, и изразио увјерење да ће успјешно осигурати бољу и безбједносну ситуацију за грађане на југу и сјеверу земље.
Орбан, Вучић и Нехамер у Будимпешти (Фото: Инстаграм/ buducnostsrbijeav) -
Орбан, Вучић и Нехамер у Будимпешти (Фото: Инстаграм/ buducnostsrbijeav)

- Данас смо имали цјелодневни програм у Будимпешти у организацији мађарског премијера Орбана и задовољан сам што смо дуго и заједно разговарали само нас тројица. Разговарали смо и пленарно са нашим министрима о бројним пројектима. Договорили смо како и на који начин да се супростављамо илегалним миграцијама. Вјерујем да ћемо успјети да обезбедимо бољу и безбједносну, и сваку другу ситуацију за наше људе на југу и сјеверу земље, у Прешеву, Бујановцу, Кањижи, Сомбору,... - објаснио је Вучић у изјави новинарима.

Пренио је да много техничких детаља треба да се разради и да ће наредне недјеље тимови три земље радити на томе, након чега ће се ставити нека врста политичког печата и кренути у акцију.

- Разговарамо о многим другим важним питањима исчекујући нарастајући волумен сукоба у Украјини. Вјерујем да ћемо бити под још већим економско енергетским притиском, али морамо да радимо. То што ћемо да кукамо неће да нас спасе. Тачно је да је ситуација веома веома тешка. У четвртак када будем у Прагу имаћу сусрете са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, што је важно за Србију, да видимо шта је то што можемо да урадимо за јесен и зиму да се припремимо, шта је то што се од нас очекује - додао је он.

Вучић је казао да је договорено, прије свега са Мађарском, али и са Аустријом, да једни другима помажемо када су у питању гас, храна, чувању наших граница од неконтролисаног упада илегалних миграната.

- Разговарали смо о безброј тема, договорили много. Састанцима су присуствовали и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто и министар финансија Синиша Мали. Важно је да говорите о финансијама, да нађете средства, јер када, на примјер, Мађарска има основну каматну стопу од 13 одсто, фирме добијају стопу од 18 одсто за кредите, морамо да покушамо још снажније да чувамо своју стабилност и финансијске бафере - истакао је он.

Рекао је да грађани немају за сада разлога за бригу, иако много тежа времена тек долазе.

- Плашим се да све што смо радили тешко и напорно, за шест мјесеци, не нашом кривицом већ неких који мисле да ратују и санкцијама рјешавају проблеме, можемо све да изгубимо. Кључна борба биће овог пута, као што смо бринули о људима и породица током ковида, што ћемо чинити и сада, да видимо шта је то што можемо да сачувамо, прије свега ниску цијену струје и гаса, посебно за компаније, да не изгубе мјесто у произвођачком ланцу, да нам не дођу неки други. Само најјачи опстају - истакао је Вучић.

Рекао је да ће ускоро бити у нашој околини затварање шопинг молова, јер се неће исплатити радњама да отворе своја врата, и да плаћају високе цијене енергије.

- Данас је већ трећи октобар и остало је још нешто више од шест мјесеци до 31. марта. Прошло је мјесец и три дана када сам упозоравао да ће наредних период до 31. марта бити тежак - додао је он.

Пренио је да треба још да Србија донесе одлуке, као што је - када креће гријање и слично.