latinica  ћирилица
03/10/2022 |  19:12 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Историјски пораз Бакира Изетбеговића (ВИДЕО)

Историјски пораз Бакира Изетбеговића, поновни улазак Жељка Комшића као хрватског члана у Предсједништво БиХ главне су карактеристике општих избора у Федерацији. Хрвати незадовољни, очекују да Кристијан Шмит поништи избор Комшића.
Гласање - Фото: РТРС
ГласањеФото: РТРС

У СДА и поред пораза њиховог лидера задовољни јер су појединачно најјача странка из Федерације у бх парламенту. Остаје чињеница да је актуелна федерална влада изабрана након избора 2014. и питање је хоће ли измјене Изборног закона које је Шмит наметнуо у изборној ноћи, деблокирати тај ентитет или га одвести у дубљу политичку кризу.

Тектонске промјене у Федерацији. Избором Дениса Бећировића, заједничког кандидата више странака, бошњачки бирачи послали су поруку да им је доста Бакира Изетбеговића и СДА. Пораз у утрци за члана Предсједништва угрозио му је лидерско мјесто у странци. Кривце тражи у страним амбасадама.

- Како очекивати да побједите 11 удружених странака уз које су, није тајна стале и неке амбасаде. Ту сам на диспозицији људима у мојој странци па нека о томе анализирају - нагласио је Бакир Изетбеговић, кандидат СДА за бошњачког члана Предсједништва БиХ.



Бошњаци су се окренули хетерогеној коалицији тзв грађанских, регионалних и странака центра с бошњачким предзнаком. И изабрали су наводно социјалдемократу чији ранији ригидни ставови према Србији, Републици Српској граниче са радикализмом.

- Желим упутити једну поруку ЕУ, први пут од како постоје вишестраначки избора изабран је члан Предсједништва из реда бошњачког народа који је социјалдемократа - рекао је Денис Бећировић, новоизабрани бошњачки члан Предсједништва БиХ.

Четврти пут Хрвати у БиХ мораће да прогутају горку пилулу звану Жељко Комшић. Гласовима Бошњака а то је могуће јер их је у Федерацији пет пута више него Хрвата, Комшић ће поново у Предсједништво.

- Традиционални гласачи ХДЗ нису гласали за кандидата ХДЗ, на примјер резузлтат у Ливну је врло интересантан када говоримо о броју гласова за господина Бећировића и госпођу Кришту онда могу да кажем добро дошли у грађанску државу. ХДЗ је изгубио сваки аргумент да било коме приговара на рачун легитимитета - поручио је Жељко Комшић, кандидат ДФ/ГС за хрватског члана Предсједништва БиХ.

Борјана Кришто, кандидат ХДЗ-а БиХ за хрватског члана Предсједништва, нагласила је да се у изборну утрку ушло са истим правилима према којима бошњачки народ може изабрати односно узурпирати позицију хрватског члана Предсједништва.

- Могу рећи да се осјећам као побједница хрватског народа а ако резултати буду другачији, највећи губитник је БиХ - каже Кришто.

Осјећај неправде преовладава у хрватској јавности у БиХ, увјерени су а подаци ЦИК то потврђују да је Комшић изабран гласовима Бошњака. Примјера ради у Сребренику гдје Хрвата практично и нема добио је близу 3.000 гласова а Кришто ни глас. Док се у Широком Бријегу за кандидата ХДЗ-а опредјелило увјерљивих 13.077 а за Комшић тек 52 гласача.

- Хрвати су масовно изашли на изборе и плебисцитарно подржали госпођу Кришто. Чињеница да ће Комшић и даље сједити у Предсједништву само говори колико је проблематичан политички систему у БиХ и показује ко попдрива ову земљу - нагласио је Јурица Гудељ, новинар портал Дневник.

Из Федерације се бира 28 посланика за Представнички дом ПС БиХ, према прелиминарним резултатима ЦИК највише гласова освојиле су СДА и ХДЗ-а БиХ. Цензус од 3 одсто прешли су СДП БиХ, коалиција ДФ/ГС, Народ и правда, НЕС, Наша Странка и ХДЗ 1990 и по тренутном стању имаће посланике.