latinica  ћирилица
03/10/2022 |  19:21 ⇒ 19:22 | Аутор: sputniknews.com

Предсједник Бугарске одбио да потпише декларацију о чланству Украјине у НАТО

Предсједник Бугарске Румен Радев је одбио да потпише цјелокупан текст декларације девет земаља Источне Европе због члана у коме се даје подршка уласку Украјине у НАТО, саопштила је прес служба бугарског предсједника.
Румен Радев (Фото: EPA-EFE/ZIPI) -
Румен Радев (Фото: EPA-EFE/ZIPI)

Документ су 2. октобра потписали предсједници Румуније, Чешке, Естоније, Летоније, Литваније, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Словачке и Пољске.

- Румен Радев није сагласан са цјелокупним текстом декларације, који су усвојиле неке земље Источне Европе на тему чланства Украјине у НАТО. Предсједник подржава друге позиције које се налазе у документу - наводи се у изјави коју је објавила агенција БТА.

Иако је Бугарска потписала декларацију о будућм чланству Украјине на НАТО самиту у Букурешту 2008. године, то се тада дешавало у сасвим другачијој безбједносној ситуацији.

Радев сматра да одлуку о чланству Украјине у НАТО треба усвојити тек након што Русија и Украјина, као стране у сукобу, разраде, прихвате и реализују јасне параметре мирног рјешења.

Украјински предсједник Володимир Зеленски је раније изјавио да Украјина подноси захтјев за убрзано придруживање НАТО-у. Поступак прихватања Украјине у НАТО је преурањен, изјавио је касније помоћник предсједника САД за националну безјбедност Џејк Саливан.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је, коментаришући изјаву Зеленског, признао је непромјенљив став Алијансе о праву сваке земље да одреди свој пут и политику “отворених врата“. Он је нагласио да ће се НАТО потрудити да пружи помоћ Кијеву да се заштити.