latinica  ћирилица
03/10/2022 |  20:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Болсонаро надмашио очекивања на изборима

Предсједник Бразила, десничар, Жаир Болсонаро у великој мјери надмашио је очекивања на бразилским предсједничким изборима, иако су бројне анкете предвиђале да је бивши љевичарски предсједник Луиз Ињасио Лула да Силва далеко испред њега.
Жаир Болсонаро (Фото: EPA-EFE/ANDRE COELHO) -
Жаир Болсонаро (Фото: EPA-EFE/ANDRE COELHO)

Болсонаро је, међутим, освојио само пет одсто гласова мање од свог главног ривала Да Силве, тако да ће се њих двојица суочити у другом кругу избора 30. октобра са високим улозима, пренио је АП.

Да Силва је освојио готово већину гласова - 48,4 одсто, док је Болсонаро добио подршку 43,3 одсто гласача, саопштено је раније из бразилске изборне комисије на основу готово 100 одсто обрађеног гласачког материјала.

Осталих девет кандидата је подијелило остатак гласова.

- Разумијем да постоји жеља становништва за промјенама, али неке промјене могу бити и на горе - рекао је Болсонаро новинарима након објављивања резултата.

Он је више пута тврдио, не износећи доказе, да су електронске гласачке машине у земљи погодне за превару, али није оспорио резултат.

Разлика између Болсонара и Да Силве у првом кругу износи 6,1 милион гласова.

Истовремено, Болсонарова десничарска Либерална партија (ПЛ) освојила је 99 мјеста у Доњем дому бразилског парламента који има 513 посланика, у односу на 77 колико је раније имала, а десничарске странке, његове савезнице, сада контролишу половину тог дома, пренио је Ројтерс.

Да Силвина Радничка партија освојила је још 10 мјеста у доњем дому Конгреса, гдје је и даље друга по величини странка са 68 представника.

Ако Лула Да Силва буде изабран у другом кругу избора за новог предсједника земље, суочиће се са потешкоћама око усвајања закона у конзервативнијем Конгресу, додаје Асошиејтед прес.