latinica  ћирилица
03/10/2022 |  20:17 | Аутор: СРНА

Вучић: Нећемо дозволити притисак - позиција Србије чиста као суза

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је вечерас у Будимпешти да је позиција Србије у вези са ратом у Украјини и поштовању међународног права чиста као суза и формално, и материјално, и правно.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Вучић је нагласио да по том питању Србији нема шта да каже ни Украјина, нити било ко други.

Реагујући на изјаву амбасадора Украјине у Србији Володимира Толкача да Косово и Украјина не могу да се пореде, Вучић је истакао да Србија никада ништа није урадила против Украјине, да не признаје и не прихвата резултате референдума, нити је прихватила цијепање територије те земље, док се, како је рекао, не сјећа да се Украјина 1999. године "претргла" у слању помоћи или да су прекидали летове из Кијева, до Рима, Беча или до земаља које су учествовале у нападу на СРЈ.

Он је нагласио да постоји безброј тумачења, а да су чињенице једино што не може да се избрише.

- Нека ми неко објасни у складу са којим је међународним правним актом извршена агресија на Србију, у складу са којом одлуком Савета безбедности УН се то догодило и у складу са чијом и којом одлуком имате право да не признајете резолуцију 1244 која је саставни дио поретка УН као и повеље УН и коју ми поштујемо и зато чувамо територијални интегритет Украјине - рекао је Вучић.