latinica  ћирилица
03/10/2022 |  20:30 ⇒ 04/10/2022 | 08:09 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Показали смо поштовање према грађанима начином на који смо саопштавали резултате (ВИДЕО)

Показали смо поштовање према грађанима начином на који смо саопштавали резултате јучерашњих избора, истакла је предсједница Српске Жељка Цвијановић у емисији Специјал.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Дјелује ми да је све ово био и унапријед предвиђен сценарио. Свака политика и свака политичка партија одговора за своје понашање - навела је она.

Истакла је не жели да коментарише друге, али да ду избори поштовање грађана и њихових бирача.

- Озбиљан приступ једино је мјеродаван. Свака партија је показала свој приступ, а грађани су то препознали - поручила је она.

Што се тиче побједе каже Цвијановић, она је очекивана, као и сама позиција СНСД-а.

- Знали смо са чим располажемо, наша политика је дјеловање, увијек смо били са нашим народом на терену и то је сигурно дало резултата - нагласила је она.

Цвијановић каже да се активност Додика и ње не заснива на салонској политици да сједите негдје и примате неког у недоглед.

- Већ на јако пуно теренских активности, одлазака, раговора, као и дјеловања на терену - поручила је она.

Нагласила је да ће остати лојална ономе што су интереси Републике Српске.

- То је одувијек била наша најважнија политика и битно је да постоји органска веза између онога што ради српски члан Предсједништва у Сарајеву и институција у Српској - каже Цвијановић.

Што се тиче самог састава Предсједништва БиХ, Цвијановић каже да увијек прво полазим од тога да је изабрана од народа у Републици Српској и да зна шта су то правила понашања.

- Апсолутно носим одговорност према Републици Српској, као њеним грађанима. Не мислим да ће то бити лак посао, знајући какви су то протукандидати али они су избор неких других грађана и бирани су на неком другом простору, а ја не могу да спорим тај дио - истакла је Цвијановић.

Поручила је да зна како ће се тамо понашати.

- Знам зашто сам тамо и знам како да одбраним Републику Српску уколико буде угрожена - додала је она.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Навела је да је поново у Предсједништву БиХ Жељко Комшић који је и у претходном периоду дјеловао као други бошњачки члан, што је креирало одређену атмосферу и давало други тон раду Предсједништва БиХ.

- Било би много боље и лежерније кад би се сва три члана Предсједништва осјећала комотно - додала је Цвијановић.

Она је нагласила да мора постоји органска веза између оног што ради српски члан Предсједништва БиХ и других српских представника изабраних на позиције у БиХ са институцијама Српске.

 - Свако ко одлази на посао у Сарајево не смије да изгуби ни контакт, ни везу са институцијама Републике Српске - рекла је Цвијановић и нагласила да је политика СНСД-а лојалност Републици Српској, а да је Устав предвидио све оно што треба знати како да се поступа у одређеном моменту.

Изјавила је да је циљ имати двотрећинску већину у Народној скупштини Републике Српске ради подршке виталном интересу Републике Српске којег покреће српски члан Предсједништва БиХ како би се тај вето потврдио.

- Суштина је имати мјесто гдје се одлучује, а то је Народна скупштина Републике Српске и да се њена улога афирмише - додао је он.

Према њеним ријечима, кад год се има вето и са тим се дође у НСРС, то представља испит политичке зрелости за све политичке субјекте који су заступљени у Скупштини и сви сносе одговорност за своје политичко заступање.

Цвијановић је нагласила да двије трећине посланика у НСРС треба да буду састављене од одговорних лица која размишљају о Републици Српској, а не зато што их је неко убиједио да тамо буду или се формално налазе у те двије трећине.

- И спољна политика БиХ се мора вратити у Предсједништво БиХ. До сада су у тој области чињене разне злупотребе узурпирањем надлежности и промовисањем нечега што је политика једне партије или једног народа - додала је она.

Цијели Специјал погледајте овдје: