latinica  ћирилица
03/10/2022 |  21:22 | Аутор: РТС

Савјет безбједности УН о КиМ 18. октобра

Сједница Савјета безбједности Уједињених нација, на којој ће се разматрати редован шестомјесечни извјештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о ситуацији на Косову и Метохији, биће одржана 18. октобра, објављено је на сајту СБ УН.
Савјет безбједности (Фото: илустрација/EPA-EFE/Peter Foley) -
Савјет безбједности (Фото: илустрација/EPA-EFE/Peter Foley)

Претходна сједница одржана је 20. априла и на њој је Србију представљао министар спољних послова Никола Селаковић.

На тој сједници Селаковић је истакао да је ситуација у јужној српској покрајини далеко од нормалне и стабилне и да Срби и други неалбанци живе у стању страха и неизвјесности, као и да је присуство Унмика у несмањеном капацитету кључно за стабилност и мир.

Додао је и да правосуђе на КиМ поступа по тајним оптужницама, супротно свим међународним стандардима, те да данас, уколико сте Србин, "можете бити осуђени на вишегодишњу казну затвора на бази непровјерених или контрадикторних изјава свједока".

Рекао је да у Приштини не постоји политичка воља за конструктивним рјешавањем проблема и да одбијањем да се формира договорена Заједница српских општина, косовске власти подстичу одлазак Срба и других неалбанаца.

Министарка спољних послова привремених институција у Приштини Доника Гервала Шварц оптужила је тада Србију и Русију да представљају највећу пријетњу миру у региону.