latinica  ћирилица
04/10/2022 |  08:06 | Аутор: СРНА

Фронтекс о мигрантима: Западнобалканска рута и даље најактивнија

Западнобалканска рута и даље је најактивнији смјер за мигранте с Блиског истока и Азије који желе да дођу до земаља ЕУ, наведено је из Агенције за европску граничну и обалну стражу.
Мигранти (Фото: Танјуг) -
Мигранти (Фото: Танјуг)

На западнобалканској рути највише је регистровано миграната из Сирије, Авганистана и Турске, а све више се међу њима могу наћи и држављани Албаније.

Према подацима Фронтекса, од јануара до краја августа преко западнобалканске руте у ЕУ је регистрован 86.581 мигрант или 190 одсто више него лани у истом периоду. Највише их је кренуло према Европи управо преко западног Балкана.

Подаци Фронтекса говоре да у Европу највише миграната пристиже из Сирије, а након ње из Авганистана и Пакистана. Потом слиједе Турска, Алжир и Египат, затим Иран, Ирак и Индија, а онда Нигерија те Демократска Република Конго.

У Фронтексу напомињу да у ову статистику нису укључени мигранти из Украјине, којих је, како су истакли, у ЕУ од почетка рата ушло 8,8 милиона, али се, како је наглашено, велики број већ вратио кући, преносе Независне новине.

Након западног Балкана, највише миграната гледано по бројевима је дошло преко централног Медитерана, односно њих 52.900, што је повећање од 34 одсто у односу на период јануар - август 2021. године.

Сљедећа рута по величини је источномедитеранска, преко које су пут Европе прошла 25.592 мигранта, што је, истичу, повећање од 123 одсто у односу на лани.

Значајно мањи број миграната, њих 7.977, ушао је у ЕУ преко западномедитеранске руте.