latinica  ћирилица
04/10/2022 |  08:13 ⇒ 10:19 | Аутор: РТРС

Бенцун: Омогућити да се у реалном времену виде подаци гласања (ВИДЕО)

И ове године смо позвали Међународне изборне посматрачке мисије да посматрају изборе у БиХ, а јуче смо чули да ће комплетан извјештај бити готов пред крај године, рекао је амбасадор БиХ при ОЕБС у Бечу Синиша Бенцун, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Синиша Бенцун - Фото: РТРС
Синиша БенцунФото: РТРС

- Могли смо чути да су избори били добро организовани. Саму кампању оцијењују као добру и тактичну, како на терену, тако и на друштвеним мрежама. Изборни дан је био миран - рекао је Бенцун.

Како он наводи, Међународна изборна посматрачка мисија се такође кратко осврће на наметање измјене Изборног закона БиХ.

Бенцун истиче да већих изненађења није било, осим драстичног пораза Бакира Изетбеговића.

- Одређено изненађење јесте његов пораз, али свакако треба анализирати исти - истакао је Бенцун.

Каже, избори за предсједника Српске су били збуњујући за грађане.

- Што се тиче предсједника Српске, имали смо прве информације из страначких штабова, иако смо имали опречне резултате из два политичка таба, што је збунило грађане. Једни су заспали са једном информацијом, а пробудили се с другом - додао је Бенцун.

Истиче како је Ценртална изборна комисија БиХ на изборни дан под великим притиском.

- ЦИК ради под великим притиском на изборни дан, али требају да омогуће у доба успона технологије, у реалном времену видимо податке гласања - каже Бенцун.

Додаје да и политичке партије већ имају озбиљне електронске базе, које добијају податке у реалном времену, али и поприлично релевантну слику.

Када је ријеч о проценту неважећих листића, Бенцун каже да тај број не одудара много у посљедим годинама.

- Сваке изборе говоримо о проценту неважећих листића, а када погледате годинама уназад тај тренд не одудара много. Обично је тај број већи за члана Предсједништва БиХ. Вјерујем да одређени број бирача и намјерно оставља листиће непопуњене, који шаљу одређену политичку поруку. Са оваквим изборним системом још увијек се ништа неће промијенити. - закључио је Бенцун.