latinica  ћирилица
04/10/2022 |  09:28 ⇒ 12:29 | Аутор: РТС

Џефри Сакс: Иза саботаже Сјеверног тока можда стоје САД (ВИДЕО)

Амерички економиста Џефри Сакс, добитник Нобелове награде, на запрепашћење водитеља Блумберг телевизије je изнио став за који је затим рекао да је против западног наратива. Рекао је да би иза саботаже гасовода Сјеверни ток могле да стоје Сједињене Државе и Пољска и да постоје докази да су амерички хеликоптери, чија је база у Гдањску, кружили изнад области у којој се налази гасовод у Балтичком мору.
Џефри Сакс   (Фото:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI) -
Џефри Сакс (Фото:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI)

Професор економије на Универзитету Колумбија Џефри Сакс је за америчку телевизију Блумберг рекао да је могуће да су Сједињене Државе одговорне за саботажу гасовода Сјеверни ток у Балтичком мору.

- Могао бих да се кладим да је уништење акција иза које стоје САД, можда и САД и Пољска - рекао је Сакс.

На питање водитеља због чега то тврди, Сакс је навео постоје докази да су амерички хеликоптери, чија је база у Гдањску, кружили изнад те области у Балтичком мору.

- Имали смо и пријетње од САД раније ове године да ћемо на један или други начин ући у Сјеверни ток. Имали смо и изјаву државног секретара Ентонија Блинкена вриједну пажње. Прошлог петка је на конференцији за медије рекао да је ово сјајна прилика. Чудан је то начин дјеловања. Извините, то је чудан начин обраћања уколико сте забринути за међународни инфраструктурни објекат виталног значаја - истакао је Сакс.

Водитељи су покушавали да упадну Саксу у ријјеч, због чега је професор реаговао.

- Знам да је ово што говорим против нашег наратива и да није дозвољено говорити о овим стварима на Западу - истакао је Сакс.

Цурење гаса на гасоводима Сјеверни ток 1 и 2 забиљежено је 27. септембра. Сеизмографи на данском острву Борнхолм забиљежили су подрхтавање, а власти Данске и Шведске покренуле су истрагу, пошто сумњају на саботажу гасовода.