latinica  ћирилица
04/10/2022 |  11:08 ⇒ 12:30 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Запад мора постати свјестан нове реалности

За Русију апсолутно није од принципијелног значаја да ли западне земље признају улазак нових региона у њен састав, али би било исправније када би оне биле свјесне нове реалности, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров  (Фото:EPA-EFE/RUSSIAN STATE DUMA PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES) -
Сергеј Лавров (Фото:EPA-EFE/RUSSIAN STATE DUMA PRESS SERVICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

- Апсолутно није од принципијелног значаја. Наравно, исправније би било када би све земље свијета биле свјесне нове реалности, која је била неизбјежна. То потврђује огроман број правних аргумената, укључујући и Повељу Уједињених нација, у којој је утврђен принцип равноправности и самоопредјељења народа, као и Декларацију Генералне скупштине УН, која прецизно разјашњава да су сви дужни да поштују територијалну цјеловитост оних држава које имају владе које признају право на самоопредјељење и представљају цијели народ који живи на територији неке земље - рекао је Лавров новинарима.

Према његовим речима, режим актуелног предсједника Украјине Владимира Зеленског, као и његовог претходника Петра Порошенка, не поштује те критеријуме.

- Сада се реализује сценарио који је диктиран самим животом и који се ослања на слободну вољу грађана - рекао је Лавров.

По ријечима Лаврова, већина земаља схвата да је Русија у праву.

- Гарантујем вам да велика већина земаља одлично схвата да смо ми у праву. Немају сви храбрости, па ни снаге да објективно говоре о томе директно. Сигуран сам да ће истина наћи свој пут - рекао је шеф руске дипломатије.

Он је нагласио да се сада, у случају са референдумима у ЛНР, ДНР, Запорошкој и Херсонској области реализује сценарио који се ослања на слободну вољу људи.

- Било какви други покушаји, вјештачка ескалација конфронтације, вјештачка мобилизација антируских снага, пријетње и уцјене – све је то антиисторијско - рекао је Лавров.

Савјет Федерације ратификовао је споразум о пријему Доњецке и Луганске Народне Републике, Херсонске и Запорошке области у састав Русије.