latinica  ћирилица
04/10/2022 |  12:13 ⇒ 12:23 | Аутор: СРНА

Обиљежен Дан ослобођења Требиња у Другом свјетском рату

Полагањем вијенаца и цвијећа на Споменик борцима палим у борби против фашизма од 1941. до 1945. године данас је у Требињу обиљежен 4. октобар - Дан ослобођења овог града у Другом свјетском рату.
Требиње - сјећање - Фото: СРНА
Требиње - сјећањеФото: СРНА

Са овог мјеста је поручено да антифашизам и борба за хуманији и праведнији свијет не могу, нити смију, имати алтернативу, саопштено је из Градске управе Требиње.

Предсједник градског СУБНОР-а Рајко Ћапин истакао је да су борци који су пали у борби против фашизма створили слободу и вјеру у боље сутра.

Он је напоменуо да је Требиње поносно на више од 4.500 бораца који су учествовали у Народноослободилачком рату, од којих је било 12 народних хероја и више од 200 носилаца партизанске споменице.

- Широм ратишта Југославије живот је изгубило 819 бораца са подручја Требиња док су ратни вихор и злочиначка рука однијели 874 живота недужних грађана - рекао је Ћапин.

Он је додао да је неопходно младим људима умјесто говора мржње, нетрпељивости, нетолеранције и неразумијевања сваке врсте, понудити алтернативу.

Након дводневних борби 4. октобра 1944. године борци славних партизанских јединица у оквиру Десете херцеговачке и Друге далматинске бригаде ослободили су Требиње.

Цвијеће на споменик борцима палим у борби против фашизма, положиле су делегације СУБНОР-а, Града Требиња, Социјалистичке партије, УАБНОР-а из Стоца и Мостара, те потомци и поштоваоци жртава фашизма.