latinica  ћирилица
04/10/2022 |  12:30 ⇒ 14:18 | Аутор: СРНА

Предложен притвор за пет лица због изборних незаконитости

Тужилаштво БиХ предложило је притвор за пет лица осумњичених за изборне незаконитости у Новом Граду.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Мјера притвора предложена је за Сувада Халиловића, Емира Вакуфца, Рамиза Хамзагића, Исмета Џафића и Исмета Мехиновића, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Мјера притвора потребна је због наставка истражних активности Тужилаштва БиХ и партнерских полицијских агенција о свим околностима почињења кривичних дјела у вези са достављањем велике количине испуњених гласачких листића на бирачко мјесто.

На основу истраге Тужилаштва и полицијских агенција, настојаће се идентификовати сва лица повезана са овим кривичним дјелом, као и организатори и налогодавци ових незаконитих активности.

Наиме, постоји опасност да би боравком на слободи осумњичени могли ометати истрагу, приктивати доказе и вршити утицај на свједоке или саучеснике.

Наведени осумњичени под истрагом су због кривичних дјела изборна превара и ускраћивање бирачког права.

Такође, Тужилаштво БиХ у комуникацији са Централном изборном комисијом БиХ, предузима активности да би се осигурали услови потребни за одржавањем законитог изборног процеса на наведеном биралишту, истиче се у саопштењу.

На бирачком мјесту Хозићи у Новом Граду у недјељу, 2. октобра, није одржан бирачки процес јер су прије отварања овог бирачког мјеста затечени попуњени гласачки листићи.

Централна изборна комисија одлучила је да ће у недјељу, 9. октобра, бити поновљени избори на овом бирачком мјесту.