latinica  ћирилица
04/10/2022 |  13:16 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

ФЗО Српске: До краја децембра могућа промјена доктора породичне медицине без навођења разлога

Грађани Републике Српске имају могућност да од октобра до краја децембра промијене свог изабраног доктора породичне медицине, педијатра или гинеколога без навођења разлога промјене.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Из републичког Фонда здравственог осигурања навели су да је за промјену љекара потребно само попунити одговарајуће обрасце код новоизабраног доктора и овјерити их у Фонду.

Грађани који се још нису регистровали у тим породичне медицине, требало би да то ураде до краја године.

Из Фонда подсјећају да је значајно да се избор или промјена доктора изврши до краја године, односно прије потписивања уговора између Фонда и домова здравља за наредну годину, јер од броја регистрованих лица зависи и колико ће који дом здравља добити средстава за здравствену заштиту коју пружају грађанима.

Код новоизабраног доктора осигураници могу да одлазе на прегледе од почетка наредне године, изузев ако нови доктор ради у истој здравственој установи у којој је запослен и претходни љекар и тада није потребно чекати наредну годину.

- Грађани могу да изаберу породичног доктора, гинеколога или педијатра у оним здравственим установама, јавним и приватним које са Фондом имају потписан уговор - истакли су из Фонда здравственог осигурања.

У прошлој години 28.900 осигураника промијенило је породичног доктора што је више у односу на 2020. годину, када је породичног доктора промијенило 26.524 осигураника.