latinica  ћирилица
04/10/2022 |  15:00 ⇒ 19:21 | Аутор: РТРС

Сјећање на борце Фочанске бригаде Војске Републике Српске (ВИДЕО)

У Фочи, сјећање на борце Фочанске бригаде Војске Републике Српске, који су прије двадесет седам година погинули на Трескавици, бранећи од непријатеља коту Кобиљача.
Помен у Фочи - Фото: РТРС
Помен у ФочиФото: РТРС

Помен код централног споменика на "вјечну стражу" неустрашивих фочанских бораца погинулих на платоу Трескавице. Тијела неустрашивих српских бораца, накнадно су размијењена, док још нису пронађени посмртни остаци Вељка Ивановића. Двадесет седма је година од када Љубинка Ивановић тугује за сином Вељком. Имао је тридесет једну годину када је живот дао за Републику Српску.

Трага се и за дијелом посмртних остатака погинулог двадесетседмогодишњег борца Радоја Радовића. Један дио је размијењен у мају 1996.године. У Организацији породица погинулих и заробљних бораца кажу да су из Института за нестале особе у јуну излазили на Трескавицу.

- С обзиром на временске услове нису могли адекватно да изврше процес тражења, па се надамо и ми и они да ће некад у октобру и  најавом љепших дана опет моћи да изађу на сам терен Кобиљаче. У сваком случају сад нема стајања - рекао је Јанко Филиповић предсједник Општинске организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Фоча.

На централном споменику положени су вијенци и прислужене свијеће.

Са изложбе фотографије и комеморације поручено је да ће сјећање на "вјечну стражу" са Трескавице трајно остати у историји српског народа.