latinica  ћирилица
04/10/2022 |  16:14 ⇒ 16:15 | Аутор: ТАНЈУГ

У тешком стању осам пацијената на ВМА због тровања гљивама

Осам од девет пацијената који су због тровања гљивама задржани на ВМА је у тешком стању, речено је данас Танјугу у тој медицинској установи.
Војномедицинска академија (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Војномедицинска академија (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Како су рекли, једна пацијенткиња из Београда је у међувремену отпуштена кући.

ВМА је јуче навела да су пацијенти из Шапца гљиве набавили код неовлашћеног продавца, и конзумирали их, мислећи да је ријеч о рудњачама и лисичаркама, као и да су гљиве биле поломљене и да их је било најмање три врсте, што отежава препознавање.

Шабачка полиција ухапсила је јуче М. Г. (72) због сумње да је у претходних неколико дана на пијаци у Шапцу продавала гљиве од којих је више особа задобило симптоме тровања, саопштио је МУП.

- Упозорење свима онима који користе гљиве за јело, као и берачима гљива је да буду максимално опрезни, јер одговорност за здравље и личну безбједност је на свакоме ко бере и једе самоникле гљиве - упозорава Национални центар за контролу тровања ВМА.

ВМА упозорава да се само хемијском анализом може тачно утврдити отровност гљива и да се, без доброг познавања гљива и друштва особе која је одличан познавалац, не треба упуштати у њихово брање.

Тако је наводе да је заблуда да има потпуно идентичних јестивих и отровних гљива, те да се оне могу распознавати по одређеним карактеристикама.