latinica  ћирилица
04/10/2022 |  16:17 ⇒ 16:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Нобелова награда тројици научника за допринос квантној информатици

Шведска краљевска академија саопштила је данас да је овогодишња Нобелова награде за физику додијељена тројици научника због изузетног доприноса на пољу квантне информатике.
Добитници Нобелове награде за физику (Фото: EPA-EFE/Jonas Ekstromer) -
Добитници Нобелове награде за физику (Фото: EPA-EFE/Jonas Ekstromer)

У образложењу се наводи да су тројица научника, Француз Ален Аспе, Американац Џон Клаузер и Аустријанац Антон Цајлингер заслужни за откривање начина на који фотони, елементарне честице без масе мировања и наелектрисања, могу бити повезане, или “уплетене", једна са другом чак и када су раздвојене великим удаљеностима, преноси АП.

- Квантна информатика је динамична дисциплина у развоју - рекла је чланица одбора за додјелу Нобелове награде Ева Олсон, додајући да су открића квантне информатике широко примјењива у многим областима.

У разговору са новинарима Цајлингер (77) је из Беча телефоном рекао новинарима да је у стању “позитивног шока" због добијања награде.

Цајлингер, Аспе и Клаузер се већ дуже од деценије спомињу као могући лауреати Нобелове награде, посебно након што су 2010. године освојили Волфову награду за физику, која се често спомиње као предворје Нобелове јер је од 26 награда додијељених између 1978. и 2010. године, 14 добитника је освојило и Нобелову награду.

Академија саопштава да је Клаузер (79) развио теорије које су први пут експериментално потврђене 1960-их, Аспе (75) успио је да их употпуни, док је Цајлингер демонстрирао феномен назван квантна телепортација, процес у којем се квантна информација (односно егзактно стање фотона или атома) преноси са једне локације на другу.

- Помоћу квантног уплитања можете пренијети све информације о једном предмету на неко друго мјесто гдје је могуће да тај објекат, да тако кажемо, реконструишемо - рекао је Цајлингер.

Додају да је то могуће само када су у питању ситне честице.

- Није могуће телепортовати објекте, као у серијалу Звјездане стазе, а свакако не особу, на неку удаљеност - рекао је Цајлингер.

Цајлингер каже да су, када је започео своје истраживање, експерименти били потпуно филозофски без икакве могуће употребе или примјене.

Од тада, рад лауреата је коришћен за развој технологија у области квантних рачунара, квантних мрежа и за квантну енкрипцију.

Додјела награде за медицину отворила је јуче седмицу објављивања Нобелових награда, сутра ће бити за хемију и у четвртак за књижевност.

Име овогодишњег добитника Нобелове награде за мир биће објављено у петак, а за економију 10. октобра.