latinica  ћирилица
04/10/2022 |  16:34 | Аутор: sputniknews.com

Џефри Сакс: Кладим се да иза саботаже Сјеверног тока стоји Америка

Професор економије на Универзитету Колумбија Џефри Сакс изјавио је за америчку телевизију Блумберг да би могао да се клади да иза саботаже гасовода Сјеверни ток стоји Америка, а можда заједно САД и Пољска.
Џефри Сакс (Фото: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI) -
Џефри Сакс (Фото: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI)

- Могао бих да се кладим да је уништење акција иза које стоје САД, можда и САД и Пољска - рекао је Сакс.

На питање водитеља због чега то тврди, Сакс је навео постоје докази да су амерички хеликоптери, чија је база у Гдањску, кружили изнад те области у Балтичком мору.

- Имали смо и пријетње од САД раније ове године да ћмо на један или други начин ућ у Сјеверни ток. Имали смо и изјаву државног секретара Ентонија Блинкена вриједну пажње. Прошлог петка је на конференцији за медије рекао да је ово сјајна прилика. Чудан је то начин дјеловања. Извините, то је чудан начин обраћања уколико сте забринути за међународни инфраструктурни објекат од виталног значаја - истакао је Сакс.

- Знам да је ово што говорим против нашег наратива и да није дозвољено говорити о овим стварима на Западу - истакао је Сакс.

Цурење гаса на гасоводима Сјеверни ток 1 и 2 забиљежено је 27. септембра. Сеизмографи на данском острву Борнхолм забиљежили су подрхтавање, а власти Данске и Шведске покренуле су истрагу, пошто сумњају на саботажу гасовода.