latinica  ћирилица
04/10/2022 |  17:37 | Аутор: СРНА

Меркеловој награда УН-а за прихватање и заштиту сиријских избјеглица

Бивши њемачки канцелар Ангела Меркел примиће престижну награду Агенције УН за избјеглице /УНХЦР/ за прихватање и заштиту тражилаца азила усљед рата у Сирији, саопштено је из Агенције.
Ангела Меркел (Фото: EPA-EFE/FILIP SINGER) -
Ангела Меркел (Фото: EPA-EFE/FILIP SINGER)

- УНХЦР, Агенција УН за избјеглице, саопштила је данас да ће др Ангела Меркел, бивши федерални канцелар Њемачке, добити Нансенову награду за рад са избеглицама за 2022. годину - наводи се у саопштењу.

Агенција истиче да је Меркелова показала право вођство, те да је то било позивање на заједничку хуманост и чврсто стајање против оних који су проповиједали страх и дискриминацију.

- Она је показала шта се може постићи када политичари ухвате прави курс дјеловања и раде на проналажењу рјешења за свјетске изазове, умјесто да једноставно пребацују одговорност на друге - изјавио је високи комесар УН за избјеглице Филипо Гранди.

Нансенова награда за рад са избјеглицама је специјална награда којом се признаје изузетан хуманитарни рад са циљем пружања помоћи избјеглицама, расељенима унутар земље и онима који немају држављанство ниједне земље.

Церемонија додјеле награда одржаће се 10. октобра у Женеви.