latinica  ћирилица
04/10/2022 |  18:00 | Аутор: СРНА

Брнабић: Повећати њемачке инвестиције

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је циљ Србије да повећа њемачке инвестиције и да са том земљом ојача сарадњу у областима које су покретач српске привреде.
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC)

Брнабићева је у данашњем разговору са новим директором Њемачко-српске привредне коморе Александром Маркусом оцијенила да је Њемачка један од најзначајнијих економских партнера и инвеститора у српску привреду, саопштено је из прес-службе Владе Србије.

- Имајући у виду да је држава успела да обезбеди повољну инвестициону климу и добар законодавни оквир за компаније које желе да инвестирају и прошире своје пословање у Србији, опредељење нове Владе биће значајна подршка сарадњи са Немачко-српском привредном комором - рекла је Брнабићева.

Маркус је оцијенио да је привредна клима у Србији веома добра, додајући да постоји пораст повјерења немачких компанија у Србију.

Он је истакао да о томе свједоче процјене да би готово 95 одсто компанија које послују у Србији поново инвестирале у ову земљу, као и планови готово половине тих фирми да увећају своја улагања.

Маркус и Брнабићева сагласили су се да су ефекти улагања више од 190 милиона евра у дуално образовање у Србији позитивни, што је веома важно, јер постоји стална потреба за образованим кадром и у њемачким компанијама у Србији, које запошљавају више од 76.000 радника.