latinica  ћирилица
04/10/2022 |  19:16 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Херцеговачки стећци занимљиви и свјетским археолозима (ВИДЕО)

Стећци са подручја Билеће и Берковића значајан су дио културно-историјског насљеђа српског народа. У то су се недавно увјерили професори и студенти археологије са угледних свјетских научних института.
Стећци у Берковћима - Фото: РТРС
Стећци у БерковћимаФото: РТРС

У близини Берковића у селу Милавићи налази се јавности мало позната некропола средњовјековних стећака. Овај локалитет један је од најзначајнијих и најбројнијих на подручју источне Херцеговине.

Пажљиви ће намјерници у Херцеговини увијек изнова наићи на веће или мање скупине моћних камених блокова исклесаних људском руком. Сваки камен и некропола на подручју села Милавићи, кажу археолози, има своју неиспричану причу. У близини ове некрополе пронађени су и остаци старе цркве која свједочи о вјековном трајању српског народа на овим просторима.

Осим на некрополи у Милавићима, археолози су упоредо радили и истраживања на локалитету села Хатељи гдје су, такође, дошли до значајних открића. Истраживања на овим локалитетима биће настављена и завршена наредног љета.

Даља анализа до сада пронађених предмета и скелета биће урађена у свјетским лабораторијама, након чега ће сав покретни материјал бити враћен у Музеј Херцеговине у Требињу.

Опширније у прилогу: