latinica  ћирилица
04/10/2022 |  21:38 ⇒ 21:43 | Аутор: РТРС

Представљена "Сабрана дела академика Милорада Екмечића"

У свечаној сали Дома Војске Србије у Београду представљен је капитални пројекат "Сабрана дела академика Милорада Екмечића" у издању "Православне речи".
Представљена "Сабрана дела академика Милорада Екмечића" - Фото: ТАНЈУГ
Представљена "Сабрана дела академика Милорада Екмечића"Фото: ТАНЈУГ

То је издање од 15 књига, које на више од 11.000 страница садржи сву писану заоставштину професора Екмечића.

Професор Екмечић био је неуморни научник посвећен судбини свог народа. Бавећи се општом и националном историјом 19. и 20. вијека, освјетлио је и необориво доказао историјске коријене наше националне судбине, истакао је предсједник Србије Александар Вучић.

- Дубоком мишљу анализирао је повјесну фактографију, а надмоћном визијом јасније од многих кроз прошлост видио је будућност. Много прије смрти предвидио је и до детаља описао догађаје попут глобалне кризе и суноврат економије - рекао је Вучић.

О Екмечићевом дјелу и раду на промоцији говорио је и академик Василије Крестић, који је написао предговор "Сабраних дјела".

- Једна од кључних тема његовог научног интересовања било је Источно питање, одлуке Берлинског конгреса и политика великих сила према Балкану, као и оснивање националних држава на Балкану. Екмечић је током читаве своје каријере покушавао да размрси тај тешко размрсиви сплет околности које су чиниле Источно питање - рекао је Крестић.

Академик Славенко Терзић истакао је да се многи одговори о нашој прошлости налазе се у Екмечићевим "Сабраним дјелима".

- Професор Екмечић је у својој личности и дјелу спојио најбоље интелектуалне традиције и врлине нашег народа. Нажалост, дијелио је и тешку судбину свог народа, од пребиловачке голготе 1941. године до сарајевског тамновања 1992. године - рекао је Терзић.

Широког образовања, пространих знања, познавалац више језика, Екмечић је био уважаван у многим иностраним круговима. Одликован је Орденом части са златним зрацима Републике Српске и Орденом Светог Саве првог степена.