latinica  ћирилица
05/10/2022 |  08:11 | Аутор: СРНА

Комшића изабрали Бошњаци

Бошњаци су четврти пут успјели да испробаном матрицом и са више од 130.000 "додатних" гласова изаберу лидера Демократског фронта Жељко Комшић за хрватског члана Предсједништва БиХ, који ће и наредне четири године обављати досадашњу дужност, пише Глас Српске.
Жељко Комшић - Фото: РТРС
Жељко КомшићФото: РТРС

Према прелиминарним резултатима општих избора у БиХ, Комшић је у трци за ову позицију засад освојио више од 198.000 гласова, тридесетак хиљада више од кандидата хрватског блока Борјане Кришто из ХДЗ-а.

Бањалучки дневник наводи да се може закључити, ако се анализирају досадашњи подаци и "трендови", да ће Комшић на крају добити чак 130.000 гласова више него његова партија за Парламент ФБиХ.

Управо та разлика, али и чињеница да је број Хрвата који подржавају Комшића миноран, указују да је лидер ДФ-а, у ствари, годинама заједнички кандидат бошњачких партија, пише "Глас Српске".

У неким срединама попут Лукавца, Грачанице, Тешња, Сребреника или Кључа он је чак имао више гласова и од лидера СДА Бакира Изетбеговића.

Комшић је у западној Херцеговини, према досадашњим подацима, добио тек нешто више од 180 гласова. Тако је у Љубушком добио 66, Широком Бријегу 50, Грудама 47, Посушју 18, Равном осам.