latinica  ћирилица
05/10/2022 |  10:06 ⇒ 13:30 | Аутор: РТРС

Крајишник: Извјестан ребаланс буџета због раста прихода

Ребаланс буџета Републике Српске може да се очекује до краја године јер је дошло до повећаних прихода и раста буџетског оквира, а у складу с тим и до раста буџетских расхода, рекао је Срни предсједник Фискалног савјета Српске Миленко Крајишник.
Миленко Крајишник - Фото: СРНА
Миленко КрајишникФото: СРНА

Крајишник је истакао да Република Српска и у проблематичним глобалним околностима одржава економску стабилност јер је реални раст бруто домаћег производа у прва два квартала у просјеку око четири и по одсто, а индустријска производња је расла за осам мјесеци за 4,3 одсто.

- Тај релативно благ, али ипак раст, економије у овим тешким околностима за посљедице има раст јавних прихода који, подржан и инфлаторним растом прихода, омогућава да буџет буде ликвидан и да јавне финансије остану стабилне у овом периоду - навео је Крајишник.

Он је рекао да ће се ребаланс буџета Српске засигурно десити до краја године јер за њим постоји потреба.

- Надам се да ће ова фискална и финансијска стабилност да се одржи до краја године при чему би било добро да инфлација не расте више од овог што имамо сад, а она је негдје на нивоу око 15,5 одсто за првих осам мјесеци ове године у односу на исти период прошле године - рекао је Крајишник.

Додао је да се смиривање раста инфлације у Републици Српској не може очекивати док не дође до смиривања глобалне инфлације.

- Инфлација је већ ушла у спиралу у којој се појављују инфлаторна очекивања и већ сада потхрањује сама себе, што није добро за економски развој макар доносила и одређене инфлаторне приходе које сад осјећамо и који омогућавају да се ликвидност буџета одржава - навео је Крајишник.

Подсјетио је да свјетска економија има доста проблема са растућом инфлацијом и нестабилношћу која не даје добре перспективе за економски развој.

Крајишник је рекао да покидани ланци снабдијевања на глобалном нивоу доводе до раста трошкова енергената и других инпута због чега расту цијене и у производњи.